Što se događa?

Velika nestašica lijekova u Njemačkoj - nedostaje inzulina, paracetamola, sprejeva protiv astme...

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Postoje uska grla u narudžbama, ali nitko neće otvoreno reći da problem u opskrbi postoji

24.10.2022. u 9:09/ RTL Vijesti

I u ljekarnama u Njemačkoj pacijentima sve češće kažu: "Taj lijek trenutno nije dostupan".

Na popisu Saveznog instituta za lijekove i medicinska sredstva (BfArM) nalaze se lijekovi za HIV, kao i inzulin koji ljudi s dijabetesom tipa 1 moraju redovito ubrizgavati. U Njemačkoj postoje uska grla s isporukama narudžbi, ali prema BfArM-u još uvijek nema problema u opskrbi pacijenata, piše Deutsche Welle.

"Usko grlo u isporukama je prekid isporuke uobičajenog obujma za koji se očekuje da će trajati duže od dva tjedna ili značajno povećana potražnja koja se ne može adekvatno zadovoljiti", navodi se na web-stranici tog Saveznog zavoda.

Ovdje je posebno važno postoje li alternativni preparati za terapiju i jesu li ti lijekovi trenutno na tržištu. Ali kratkoročni problemi s isporukom također predstavljaju značajan dodatni teret za ljekarne, jer čak i ako su alternative dostupne, prvo ih treba pronaći i nabaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kašnjenje u proizvodnji

U Hrvatskoj vlada nestašica lijekova Klavocin i Rivotril, nedostaje i lijekova za tlak, temperaturu...

Image
kašnjenje u proizvodnji

U Hrvatskoj vlada nestašica lijekova Klavocin i Rivotril, nedostaje i lijekova za tlak, temperaturu...

Osim inzulina i lijekova protiv HIV-a, nedostaju i antibiotici, sprejevi za astmu, lijekovi protiv visokog tlaka, protiv karcinoma, protiv epilepsije, pa čak i ibuprofen i paracetamol.

Martin Scherer iz DEGAM-a, Njemačkog društva za opću i obiteljsku medicinu smatra da najvažnijih lijekova ima dovoljno, barem u Njemačkoj: "Uska grla u isporuci nisu razlog da ja kao doktor propisujem veća pakiranja. To bi moglo biti čak i opasno, jer se osjetljive vrijednosti kao što su krvni tlak, razrjeđivanje krvi ili vrijednosti štitne žlijezde moraju redovito provjeravati kao i doza lijeka".

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

Zemlje širom svijeta pogođene su nestašicom lijekova. Prema British Medical Journal (BMJ), nedostatak lijeka remifentanil u Velikoj Britaniji već ima posljedice: opioid, koji u tijelu djeluje samo kratko vrijeme, koristi se pri operacijama. Ovim preparatom pacijenti se brže oporavljaju od anestezije. Tako se mogu izbjeći dugotrajni neželjeni efekti. Međutim, sada postoje problemi s isporukom.

U međuvremenu je i Vijetnam zabrinut zbog nedostatka važnog lijeka koji se koristi pri operaciji srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Africi još i gore

U mnogim afričkim zemljama je situacija još puno gora. Tamo ionako postoji ozbiljan nedostatak lijekova. Prema Centru za istraživanje infektivnih bolesti Sveučilišta u Minnesoti (CIDRAP) manjka oko četiri milijuna doza cjepiva protiv rotavirusa.

Ovo posebno pogađa djecu u Keniji, Tanzaniji, Senegalu i Kamerunu. Rotavirusna infekcija izaziva proljev kod male djece, što dovodi do dehidracije njihovog tijela,a posljedica toga je što više od dva milijuna djece završi na bolničkom liječenju svake godine.

HIV se liječi takozvanim antiretrovirusnim lijekovima. Do sada je to dobro funkcioniralo, barem u industrijaliziranim zemljama.

U zemlji kao što je Indija, na primjer, gdje je stopa infekcije posebno visoka, postoji mnogo manje mogućnosti liječenja. Antiretrovirusni lijekovi su jednostavno preskupi. U Njemačkoj, liječenje HIV-pacijenta godišnje košta između 20.000 i 30.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zvijezda Baywatcha i haker

Pamela Anderson mašta o tome da 'postane prva dama' Juliana Assangea

Više s weba