ništa od blokade

Veliki obrat uoči NATO summita. Turska se predomislila: Imamo izvještaj iz Madrida, gdje je stigao i Milanovi...

28.6.2022. u 22:31/ RTL Direkt

Summit je postigao ogroman uspjeh puno prije nego se itko usudio nadati

Bilo je to na današnji dan prije 108 godina. Pucanj koji je zauvijek promijenio svijet. Mladi Gavrilo Princip u Sarajevu je izvršio atentat na Franju Ferdinanda. I tako je počeo Prvi svjetski rat.

Kako da ne počne Treći, kako spriječiti eskalaciju sukoba s Rusijom, ali i dalje pomoći Ukrajini, kako zaštititi baltičke zemlje - sve su to zadaci NATO-a danas.

I tek što je summit počeo - preokret. Turska se predomislila. Nema više prepreka da Finska i Švedska uđu u NATO.

Summit je postigao ogroman uspjeh puno prije nego se itko usudio nadati. Erdogan se predomislio, neće uložiti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO. Put im je slobodan. Sve nakon što su dvije nordijske zemlje s Turskom potpisale memorandum u kojem su adresirali probleme koje ih muče. Sjećate se, Turskoj smeta što su Skandinavci primili kurdske aktiviste, koje oni smatraju teroristima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prije summit

Erdogan popustio: Turska pušta Finsku i Švedsku u NATO

Image
prije summit

Erdogan popustio: Turska pušta Finsku i Švedsku u NATO

"Zadovoljan sam što mogu priopćiti da sada imamo dogovor koji otvara put Finskoj i Švedskoj da uđu u NATO. Turska, Finska i Švedska potpisale su sporazum koji se odnosi na tursku zabrinutost, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma. Ni jedan drugi saveznik nije pretrpio tak brutalne terorističke napade kao Turska. Kao saveznici NATO-a Finska i Švedska u potpunosti će podržati Tursku u slučaju prijetnji nacionalnoj sigurnosti", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Nema sumnje da će ulazak njegovih susjeda u NATO još više naljutiti Putina, a članicama se Rusija zaprijetila i prije nego je summit počeo.

Upravo se čita

Image
potrošački šušur

Advent u punom sjaju, ugostitelji potvrđuju: Nismo mogli proizvoditi, koliko se troši!"

Svemirska državna agencija ROS-KOZMOS objavila je satelitske snimke Madrida, Washingtona, Pentagona i Bijele Kuće, Londona, Pariza, Berlina i Bruxellesa. Kao i njihove točne koordinate. Teško je to shvatiti kao bilo što drugo osim prijetnju.

Inače, NATO summit večeras je tek počeo, u Madrid su stigli i Joe Biden i Sanna Marin, ali i Zoran Milanović kao i drugih 30 čelnika članica NATO-a. Sve počinje gala večerom kod španjolskog kralja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u Madridu prati naš Goran Latković. Javio nam se čim je objavljeno da se Turska predomislila:

Više s weba

Pročitajte još

Image
neizvjesna sudbina

Borcima iz Azovstala žele suditi kao 'nacistima'. Vapaj sestre: 'Molimo međunarodnu zajednicu da ih spasi!'

Više s weba