79. po redu

Venecijanski otočić Lido idućih 10 dana bit će središte svjetske kinematografije, a predstavit će se i Hrvati...

1.9.2022. u 20:30/ Ida Hamer

Venecijanski filmski festival najstariji je na svijetu, nagrada za životno djelo već je uručena, a kreće 79. po redu borba za Zlatnog lava

Holivudske zvijezde stigle su na jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu popularnu Mostru.

Venecijanski filmski festival najstariji je na svijetu, nagrada za životno djelo već je uručena, a kreće 79. po redu borba za Zlatnog lava.

Holivudske zvijezde brodicama su stigle na venecijanski otočić Lido koji će idućih 10 dana biti središte svjetske kinematografije. Oskarovka Julianne Moore koja je ovogodišnja predsjednica žirija nije krila oduševljenje.

"Čast mi je da sam uključena u ovo. Nikada u svom životu nisam zamišljala da ću biti predsjednica ovog žirija. Prvi put kad sam došla u Veneciju bila sam glumica u američkoj sapunici. To je bilo 1986. godine. Da sam tada znala da ću jednog dana predsjedati žirijem na venecijanskom filmskom festivalu, pala bih u kanal", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLIJENILA POGLEDE

Osnivač Formule 1 s bivšom suprugom ljetuje u Monaku: Nakon njegove jahte osvojila crveni tepih Venecijanskog filmskog festivala

Image
PLIJENILA POGLEDE

Osnivač Formule 1 s bivšom suprugom ljetuje u Monaku: Nakon njegove jahte osvojila crveni tepih Venecijanskog filmskog festivala

A s još šest članova žirija Moore treba odgledati 23 filma za glavnu nagradu. Popularnu Mostru često nazivaju proročanskim festivalom jer brojni filmovi koji ovdje osvoje Zlatnog lava, imaju sreće i na Oskarima.

Od političara do glumaca, na otvorenju festivala nije nedostajalo ni poznatih lica ni modne inspiracije.

Upravo se čita

Image
preblage kazne?

Tristo poginulih u prometu, 120 oduzetih auta: Trebamo li postrožiti kazne za kršenje prometnih pravila?

Nagrada za životno djelo ove godine otišla je u ruke 78-godišnje francuske glumice Catherine Deneuve, jedna od ikona francuske kinematografije u drugoj polovici prošlog stoljeća.

"Osjećam se ispunjeno i ponosno što sam izabrana da dobijem ovu nagradu. Veže me duga povijest s ovim festivalom", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve se još zahuktava - jer u narednim danima na otočiću Lido očekuju se brojne zvijezde pa i one novije generacije poput Harryja Stylesa i Timothée Chalamet.

"Postoje velika očekivanja od njih. Trenutačno slove kao vrhunski talenti. Mladi ljudi su ludi za njima. Bit će to zabavno, barem tako mislim", ističe Alberto Barbera, direktor Venecijanskog filmskog festivala.

A na crvenom tepihu svoje predstavnike imat će i Hrvatska jer dvije će hrvatske koprodukcije, baš na otočiću Lido, imati svjetsku premijeru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne žele ga vidjeti

'Majke Srebrenice': 'Ukoliko Orić ne bude oslobođen, Vučić ovdje nije dobrodošao!'

Više s weba