Ovaj put nisu slike

VIDEO Klimatski aktivisti zalijepili se za dirigentski pult u koncertnoj dvorani pred orkestrom

Image
Foto: Twitter/screenshot

Zbog njih su ljubitelji Beethovena morali pričekati s početkom koncerta i odslušati što su im aktivisti htjeli reći, te povijesni citat Beethovena

24.11.2022. u 12:05/ S. Ž.

Umjesto Beethovena čiji su violinski koncert došli slušati, sinoć malo iza 20 sati posjetitelji Elbphilharmonie u Hamburgu prvo su odslušali i odgledali kraći nastup dvoje klimatskih aktivista organizacije "Letzte Generation" (Posljednja generacija) koji su se zalijepili za dirigentski pult. I ovaj put bila je riječ o klimatskim promjenama i zagađenju atmosfere planeta.

Na videu što su ga aktivisti objavili na Twitteru, vidi se kako se dvoje aktivista u narančastim prslucima uspinje na podij s već spremnim orkestrom i lijepi se dlanovima za dirigentski pult trenutnim ljepilom. Iz publike se nakon nekoliko sekundi iznenađenja začulo sporadično: "O, neee…", "Vani, vani!" i "Buuu!"

Ali, bez obzira na to jesu li ih htjeli saslušati ili ne, ljubitelji Beethovena u publici bili su prisiljeni saslušati ih. Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama mlađa žena iz dvojca koji se zalijepio na dirigentskom mjestu, objasnila je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi naši ljudi, stojim danas ovdje jer kolektivno jurimo u klimatsku katastrofu i time našoj djeci oduzimamo život u sigurnosti i miru. Mi svi snosimo odgovornost za nadolazeće generacije. Sada ništa ne učiniti znači snositi krivnju za takve katastrofe kakve čovječanstvo nikad nije iskusilo."

Na tom mjestu su pustili snimke svog ulaska u zgradu filharmonije. Aktivistkinja je objašnjavala smrtonosnost klimatskog kraha planeta koji prijeti zbog zagrijavanja Zemlje. Pitala je, hoćemo li žrtvovati budućnost djece koja tek trebaju doći na red za živjeti samo zato što smatramo da nam je neudobno nešto mijenjati?

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

Image
ekstremi ne prestaju

Nakon katastrofe na zadarskom području, RTL Danas istražuje je li Hrvatska spremna na klimatske promjene

Image
ekstremi ne prestaju

Nakon katastrofe na zadarskom području, RTL Danas istražuje je li Hrvatska spremna na klimatske promjene

Na kraju videa aktivisti su objavili izjavu Beethovena: "U slučajevima kada moram djelovati protiv drugih ljudi, ne činim protiv njih ništa osim onoga što zahtijeva nužnost."

Do sada su se klimatski aktivisti "Posljednje generacije" lijepili uglavnom za umjetničke slike ili staklo koje ih prekriva, poput "Života i smrti" Gustava Klimta, ili su bacali juhu od rajčica na "Suncokrete" Vincenta van Gogha kako bi skrenuli pažnju na daljnji rast zagađenja atmosfere Zemlje s CO2 umjesto da se smanjuje kako se ne bi probile kritične vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
prijete i nastavnici, medicinari...

Najveći štrajk željeznica u Britaniji u zadnjih 30 godina: Zemlja u blokadi, zatvorena i podzemna u Londonu

Više s weba