'MOŽDA ĆU SUTRA UMRIJETI'

VIDEO Papa Franjo u velikom intervjuu o homoseksualnosti: 'Nije zločin, to je ljudsko stanje'

Image
Foto: AP Photo/Andrew Medichini

'Dobrog sam zdravlja, za svoje godine, u redu sam. Možda ću sutra umrijeti, ali sam pod kontrolom. Uvijek tražim milost da mi Gospodin da smisao za humor', rekao je papa na pitanje o zdravstvenom stanju

25.1.2023. u 13:37/ J.S.

Papa Franjo u utorak je odradio veliki intervju za Associated Press s dopisnicom Nicole Winfield.

Ponovno se pokrenulo pitanje o kaznenim zakonima protiv homoseksualaca. Na pitanje kakav je stav Crkve oko toga budući da ima biskupa koji podržavaju te zakone, odgovara:

"Osuda homoseksualizma ide daleko. Danas, na primjer, mislim da je zemalja koje imaju zakonske presude više od 50, a od njih mislim da deset - više ili manje, ima smrtnu kaznu. Ali, postoje zemlje koje imaju tu tendenciju, ili barem kulture koje imaju tu jaku tendenciju. Mislim to je nepravedno", tvrdi pa nastavlja:

"Svi smo mi djeca Božja, a Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage koju svatko od nas ima da se bori za svoje dostojanstvo. Biti homoseksualac nije zločin. Nije zločin. 'Da, ali to je grijeh.' Pa, da, ali napravimo prvo razliku između grijeha i zločina. Ali također je grijeh nedostatak dobročinstva jednih prema drugima, pa što s tim?", objašnjava papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki muškarac i svaka žena moraju imati prozor u svom životu gdje mogu usmjeriti svoju nadu i gdje mogu vidjeti Božje dostojanstvo. A biti homoseksualac nije zločin, to je ljudsko stanje", smatra papa Franjo.

Razgovarali su i o drugim temama. Na pitanje kako je i fizički i emocionalno, kaže:

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

"Što se tiče emocionalnog (zdravstvenog) stanja, nekako sam lud, dobro sam, što se tiče koljena zahvaljujući dobroj terapiji i magnetoterapiji, laseru, kost je srasla. Operacija nije bila potrebna. Već hodam, Pomažem si s kolicima, ali hodam", rekao je papa Franjo pa izjavio nešto potpuno čudno.

"Dobrog sam zdravlja, za svoje godine, u redu sam. Možda ću sutra umrijeti, ali sam pod kontrolom. Uvijek tražim milost da mi Gospodin da smisao za humor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o smrti pape Benedikta XVI.

"Pa, izgubio sam oca. Za mene je to bila sigurnost. Kad sam bio u nedoumici, tražio bih auto i otišao u samostan da ga pitam. Izgubio sam dobrog suputnika."

Novinarka ga je upitala oko kritika konzervativaca koje su porasle nakon Benediktove smrti.

"Više volim da nema kritike, radi tišine. Oni su kao osip, koji te malo smetaju. Ali ja više volim da dolaze s kritikama, jer to znači da ima slobode govora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE JE STALO

Najveći jednodnevni štrajk desetljeća: U Velikoj Britaniji prosvjeduje pola milijuna ljudi

Više s weba