TRAGOVI OKUPACIJE

VIDEO RTL Danas u podrumu policijske postaje u Hersonu gdje su Rusi mučili ukrajinske civile

27.2.2023. u 11:11/ Danas.hr

Nakon povlačenja, u gradu su ostali tragovi koji svjedoče okupaciji i surovosti rata. Svjetski mediji prenosili su mučna svjedočanstva i izvještavali o brojnim komorama za mučenje diljem grada

"Ovo je početak kraja invazije", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prilikom posjeta Hersonu iz kojeg su se Rusi povukli nakon osam mjeseci okupacije. Grad na jugu Ukrajine bio je pod okupacijom od početka invazije do sredine studenog kada su se iz njega povukle ruske snage.

Nakon povlačenja, u gradu su ostali tragovi koji svjedoče okupaciji i surovosti rata. Svjetski mediji već su prenosili mučna svjedočanstva i izvještavali o brojnim komorama za mučenje diljem grada.

"Električni šokovi bili su uobičajena metoda mučenja, uz premlaćivanje raznim predmetima i gušenje. Neki su umrli dok su ih mučili, ali većina je na kraju puštena. Mnogi su privedeni jer su u domovima imali oružje ili vojnu opremu, ali drugi samo zato što su bili otvoreno proukrajinski nastrojeni", pisao je svojevremeno Kyiv Independent.

Image
oslobađanje teritorija

Ukrajina na proljeće sprema protuofenzivu: 'Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju'

Image
oslobađanje teritorija

Ukrajina na proljeće sprema protuofenzivu: 'Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju'

Jedan od volontera i aktivista koji je dva mjeseca proveo u ćeliji s desetak drugih zatvorenika ispričao je da su ga mučili jedan dan, ali i da je doživio psihičku torturu dok je slušao vriskove drugih muškaraca i žena.

"Samo su me malo tukli, bio sam jedan od sretnika, ali moji cimeri su gore prošli. Priključili bi ih na elektrošokere, a onda bih ja satima slušao vrištanje", ispričao je drugi muškarac za Guardian.

Podrum policijske postaje u Hersonu u kojem su mučeni ukrajinski civili posjetila je i ekipa RTL-a Danas koja je u Ukrajinu otputovala uoči obljetnice početka rata u Ukrajini, a priču o mučenju civila za vrijeme okupacije donosimo u središnjoj informativnoj emisiji u 19 sati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'MOJI RODITELJI SU SAMI KUPILI STAN'

Plenković uzvraća Milanoviću: 'On je patološki lažljivac. Porazio sam ga 2016. i od tad ima kompleks'

Više s weba