NIJE PRVI PUT

Viktor Orban ponovno provocira Hrvatsku: 'Da nam nisu uzeli more i mi bismo imali luku'

Image

Viktor Orban

Foto: John Thys, Pool Photo via AP, File

Ovo nije prvi puta da mađarski premijer provocira Hrvatsku.

10.5.2022. u 11:39/ J.S.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak navečer je u Budimpešti razgovarala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o "sigurnosti energetske opskrbe Europe", zbog Mađarskog blokiranja prijedloga o embargu na uvoz ruske nafte.

Sastanak dvoje čelnika "pridonio je da se razjasne pojedine točke vezane uz sankcije i energetsku sigurnost", objavila je Von der Leyen na Twitteru.

"Napredovali smo, no još ima posla", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska svoj pristanak na novi europski paket sankcija uvjetuje jamstvima da će ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte imati osiguranu dobavu energenata.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi ju povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Kako prenosi Politico, Orban se prošlog tjedna nadovezao na Hrvatsku i bio isfrustriran što Hrvati imaju izlaz na more koje je kako je aludirao oduzeto Mađarskoj.

Image
mađarski premijer

Provokacija za provokacijom: Orban ponovno prisvajao dijelove Hrvatske, sada žali za morem

Image
mađarski premijer

Provokacija za provokacijom: Orban ponovno prisvajao dijelove Hrvatske, sada žali za morem

"Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - rekao je, misleći na dalmatinsku obalu koja je nekoć bila u sastavu Ugarske Kraljevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi puta da mađarski premijer provocira Hrvatsku. Prije dvije godine objavio je kartu Mađarske koja je obuhvaćala i hrvatski teritorij, odnosno Dalmaciju i Rijeku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba