OGLAS

POTVRDILA MINISTRICA

'Više nema panike': U Srbiji eutanazirali 38 000 svinja, sad kažu da su uspjeli zaustaviti širenje afričke kuge

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Poljoprivredni stručnjaci i ekonomisti upozorili su koncem kolovoza da će zbog afričke kuge u Srbiji biti uništeno najmanje 1,5 posto fonda u svinjarstvu, te da je uvoz živih grla za 45 posto skuplji nego prošle godine

3.9.2023. u 13:35/ Hina

Srbija je uspjela zaustaviti širenje afričke svinjske kuge, izjavila je u nedjelju srbijanska ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković.

Od kad je otkriveno širenje zaraze, u Srbiji je eutanazirano 38.000 svinja, rekla je Tanasković za RTS.


Službe ministarstva i inspekcije uspostavile su sustavnu obranu velikih farmi, što je dalo rezultata, a država redovito isplaćuje štetu vlasnicima čije su svinje na manjim gazdinstvima, dodala je ministrica.

Ona je ustvrdila da "više nema panike" među uzgajivačima svinja. Ministrica je najavila da će država i dalje subvencijama poticati poljoprivrednike.

Image
MIRKO KOLIĆ

U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

Image
MIRKO KOLIĆ

U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

Poljoprivredni stručnjaci i ekonomisti upozorili su koncem kolovoza da će zbog afričke kuge u Srbiji biti uništeno najmanje 1,5 posto fonda u svinjarstvu, te da je uvoz živih grla za 45 posto skuplji nego prošle godine.

Najavljeno je da će se dosadašnje poskupljenje svinjetine u Europi za 30 do 40 posto reflektirati i na Srbiju, premda nisu navedene ocjene u kom postotku.

Uzgajivači i trgovci svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cijene će ići gore, ali bit će na razumnoj razini, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana posljednjih šest mjeseci, rekao je Bojan Stanić iz Gospodarske komore Srbije.


Prema polugodišnjem presjeku potrošačkih cijena u razdoblju srpanj 2022. - srpanj 2023. godišnja stopa inflacije u Srbiji je 12,5 posto. 

POGLEDAJTE VIDEO: Na Petrovoj farmi je eutanazirano 700 svinja zbog afričke kuge. Hoće li državna potpora pokriti štetu? 'Ovo je agonija'

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PANIKA

Jak potres magnitude 7 po Richteru zatresao otočje kod Australije. Izdano i upozorenje za tsunami


Više s weba