Play logo
POTVRDILA MINISTRICA

'Više nema panike': U Srbiji eutanazirali 38 000 svinja, sad kažu da su uspjeli zaustaviti širenje afričke kuge

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Poljoprivredni stručnjaci i ekonomisti upozorili su koncem kolovoza da će zbog afričke kuge u Srbiji biti uništeno najmanje 1,5 posto fonda u svinjarstvu, te da je uvoz živih grla za 45 posto skuplji nego prošle godine

3.9.2023. u 13:35/ Hina
Play logo

Srbija je uspjela zaustaviti širenje afričke svinjske kuge, izjavila je u nedjelju srbijanska ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković.

Od kad je otkriveno širenje zaraze, u Srbiji je eutanazirano 38.000 svinja, rekla je Tanasković za RTS.

Play logo

Službe ministarstva i inspekcije uspostavile su sustavnu obranu velikih farmi, što je dalo rezultata, a država redovito isplaćuje štetu vlasnicima čije su svinje na manjim gazdinstvima, dodala je ministrica.

Ona je ustvrdila da "više nema panike" među uzgajivačima svinja. Ministrica je najavila da će država i dalje subvencijama poticati poljoprivrednike.

Image
MIRKO KOLIĆ

U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

Image
MIRKO KOLIĆ

U Hrvatskoj afrička svinjska kuga. Pričali smo s poljoprivrednikom koji ima 5.500 svinja. 'Svi se moramo uozbiljiti'

Poljoprivredni stručnjaci i ekonomisti upozorili su koncem kolovoza da će zbog afričke kuge u Srbiji biti uništeno najmanje 1,5 posto fonda u svinjarstvu, te da je uvoz živih grla za 45 posto skuplji nego prošle godine.

Play logo

Najavljeno je da će se dosadašnje poskupljenje svinjetine u Europi za 30 do 40 posto reflektirati i na Srbiju, premda nisu navedene ocjene u kom postotku.

Uzgajivači i trgovci svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cijene će ići gore, ali bit će na razumnoj razini, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana posljednjih šest mjeseci, rekao je Bojan Stanić iz Gospodarske komore Srbije.

Play logo

Prema polugodišnjem presjeku potrošačkih cijena u razdoblju srpanj 2022. - srpanj 2023. godišnja stopa inflacije u Srbiji je 12,5 posto. 

Play logo

POGLEDAJTE VIDEO: Na Petrovoj farmi je eutanazirano 700 svinja zbog afričke kuge. Hoće li državna potpora pokriti štetu? 'Ovo je agonija'

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBIO OTKAZ

VIDEO Djelatnik u školi jurio za autističnim dječakom (3) pa ga onda udario u glavu. Pogledajte šokantnu snimku

Play logo

Više s weba