mimohod u kopenhagenu

Više od 20.000 ljudi marširalo protiv restriktivne migracijske politike: 'Izbjeglice su ovdje dobrodošle'

Image
Foto: AP/Ilustracija

Sudionici mimohoda su skandirali slogane kojima su tražili tolerantniju politiku prema migrantima poput 'Recite jasno i glasno, izbjeglice su ovdje dobrodošle'

7.10.2015. u 7:19/ Hina

Više od 20.000 osoba marširalo je u utorak u Kopenhagenu zahtijevajući "dostojno postupanje s izbjeglicama" u Danskoj čija je migracijska politika među najrestriktivnijima u Europi, javlja agencija France presse.

Između 20.000 i 25.000 ljudi, prema procjeni policije, došlo je tijekom večeri ispred palače Christainborg, sjedišta parlamenta u kojem manjinska vlada desnog centra ne može donositi zakone bez podrške Danske narodne stranke (DF) koja je protuimigracijska.

"Želimo živjeti u zemlji u kojoj postoji briga za druge", napisali su na stranici Facebooka organizatori tog mimohoda na kojem su se okupili zastupnici, ali i obični građani.

Sudionici mimohoda su skandirali slogane kojima su tražili tolerantniju politiku prema migrantima poput "Recite jasno i glasno, izbjeglice su ovdje dobrodošle".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dansku je u 2014. ušlo blizu 15.000 tražitelja azila, gotovo dva puta više nego godinu dana ranije, čime je Danska postala peta zemlja Europske unije po broju molbi za azil u odnosu na njezino stanovništvo (5,6 milijuna).  Tisuće su ušle u Dansku od početka ove godine, a vlada ocjenjuje da ih više ne može primiti jer ne želi  ugroziti svoje gospodarstvo i socijalnu politiku.

Dnevni list Politiken je Dansku nazvao "Sjevernom Mađarskom". Ta zemlja danas izbjeglicama daje samo pravo na privremeni boravak.

Upravo se čita

Image
drama na D-8

U prometnoj u blizini Slanog poginuo 26-godišnji suvozač. Mlađi vozač teško je ozlijeđen.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba