izborna krađa

Više od 400.000 nevažećih listića: 'Zovno me predsjednik, kaže Dodik mora proći pod svaku cijenu'

4.10.2022. u 19:33/ Andrijana Čičak Božić

O pritiscima i potplaćivanjima članova biračkih odbora, vrlo dobro znaju birači

Više od 400 tisuća nevažećih listića i izborna krađa - glavne su teme nakon izbora u Bosni i Hercegovini.

Na više od 200 mjesta ponovit će se brojanje glasova, a već je potvrđen jedan slučaj krađe u Republici Srpskoj gdje oporba najavljuje prosvjede.

Krajišnik, mjesto pokraj Gradiške u BiH i rodno mjesto majke Jelene Trivić, kandidatkinje koja je zamalo pobijedila Milorada Dodika i mjesto gdje nije dobila niti jedan glas.

"Nije moguće da nije bilo glasača, glasala ja, muž, brat, snaha, bratova snaha, glasalo puno ljudi i svi se čude....", tvrdi Stana Sančanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti glasovi, a bilo ih je 137 pripisani su kandidatu Zoranu Kaliniću. Priznao je to sam predsjednik biračkog odbora, jer je kaže bio umoran.

"Ja sam Zoranu Kalinić koji je bio poviše Jelene Trivić uveo podatke 137, a Jeleni sam stavio tri nule. Znam da je to kazneno djelo, ali ja sam obavio razgovor u izbornoj komisiji rekli su da se ništa ne popravlja da će se ponoviti brojanje", ispričao je Stevan Gutić, predsjednik biračkog mjesta, Krajišnik, BiH.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

Image
zbrajaju se glasovi

Objavljeni rezultati izbora u BiH: Komšić dodatno povećao prednost u odnosu na Krišto

Image
zbrajaju se glasovi

Objavljeni rezultati izbora u BiH: Komšić dodatno povećao prednost u odnosu na Krišto

No, nije Krajišnik jedino mjesto, slično je i u Čelincu. A pobijedio je Dodik i u Klisu kod Zvornika, većinskom bošnjačkom mjestu u ratu nastradalog od Srba.

"Nitko nije glasao za Dodika, to je bruka onih koji su sjedili u biračkom odboru, a ne bruka građana, koji su nastradali 92, kada je iz sela odvedeno 140 muškaraca i brutalno ubijeno", tvrdi Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pritiscima i potplaćivanjima članova biračkih odbora, vrlo dobro znaju i birači.

"Ja došla na glasanje i pitam ga što si se tako umusio, pa kaže, zovnuo me predsjednik, da ne govorim ime, da mi neće zapalit kuću, koji je kaže rekao da Dodik mora proći pod svaku cijenu", priča Stana.

Optužbi na izbornu krađu nema samo u Republici Srpskoj, već i u Federaciji. Zato je središnje izborno povjerenstvo prihvatilo više od 200 zahtjeva za otvaranje vreća i ponovno prebrojavanje. Ono što začuđuje i veliki broj nevažećih listića. Njih je na svim razinama vlasti više od 400 tisuća. Što za BiH nije novost, zbog složenosti izbornog sustava ali i raznih manipulacija.

"Imamo organizirane bojkote i ubacivanje praznih glasačkih listića u općinama gdje žive pripadnici jednog konstitutivnog naroda i ne mogu glasati za kandidate iz reda tog konstitutivnog naroda", rekao je Dario Jovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tako veliki broj nevažećih listića zabrinjava, osobito ako se vidi izborna razlika primjerice između Komšića i Krišto 33 tisuće, ili pak Dodika i Trivić 28 tisuća. U Banja Luci su zbog izborne krađe najavili prosvjede u četvrtak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
poginulo sedam osoba

Islamska država preuzela odgovornost: guverner pokrajine Aden ubijen u bombaškom napadu

Više s weba