poslao vojsku na ulice

Lukašenko neprestano pokazuje mišiće: Nova uhićenja bjeloruskih oporbenjaka nakon velikih prosvjeda

24.8.2020. u 18:10/ Hina

Nezapamćeni prosvjedi protiv Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., ulaze u treći tjedan

Bjeloruske vlasti su u ponedjeljak zaredale s uhićenjima oporbenih čelnika i štrajkaških vođa, dan nakon novih velikih prosvjeda protiv rezultata osporavanih predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza.

Nezapamćeni prosvjedi protiv Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., ulaze u treći tjedan dok bjeloruski predsjednik niže prijeteće izjave i pojavljuje se u javnosti u vojnoj odori.

U ponedjeljak je interventna policija uhitila dvoje članova "koordinacijskog odbora" zaduženog za promicanje mirnog prijenosa vlasti, Sergeja Dilevskog i Olgu Kovalkovu na ulazu u poznatu tvornicu traktora u Minsku MTZ zbog nezakonitog organiziranja štrajka, rekli su njihovi pristaše.

Koordinacijski odbor je izložen pritisku vlasti koje su prošli tjedan pokrenule njegov sudski progon zbog "prijetnje državnoj sigurnosti". Bjeloruska dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič pozvana je također u policiju kao svjedokinja, što se tumači kao dodatni pritisak na oporbu. Aleksijevič, protivnica režima, u policiju bi se trabala javiti u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je uz svakodnevne prosvjede organizirala i štrajkove koji pogađaju važne sektore bjeloruskog gospodarstva, ali su se njihovi razmjeri smanjili nakon pritiska vlasti na radnike.

Olga Kovalkova je pak u petak podnijela žalbu Vrhovnom sudu za poništenje predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko službeno osvojio 80 posto glasova.

Upravo se čita

Image
Uživo iz Katra

Marko Vargek za Direkt: 'Brazil je druga najskuplja momčad i nikad ih nismo pobijedili'

Objava rezultata, koji su ocijenjeni namještenima, potaknula je ove prosvjede. U nedjelju je oko 100.000 ljudi prosvjedovalo na ulicama glavnog grada, kao što čine od 16. kolovoza.

Lukašenko neprestano pokazuje mišiće otkad su počeli prosvjedi, optužujući Zapad za urotu i jačajući vojsku na granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni koordinacijski odbor optužuje da želi "preuzeti vlast" i prijeti da će "ohladiti neke usijane glave" u odboru.

Na snimci s velikih prosvjeda u nedjelju Lukašenko se pojavio u neprobojnom prsluku, s kalašnjikovom u ruci u blizini svoje rezidencije u Minsku, nazivajući prosvjednike "štakorima".

A u ponedjeljak je državna novinska agencija Belta objavila video s njegovim prijetećim izjavama uz glazbu iz akcijskog filma, na kojemu s oružjem u ruci pozdravlja interventne policajce.

Oporbena čelnica Svetlana Tihanovska koja je prebjegla u Litvu, treba u utorak govoriti pred povjerenstvom Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak se u Vilniusu sastala sa zamjenikom američkog državnog tajnika Stephenom Biegunom.

"Lukašenko nema potporu ni bjeloruskog naroda ni međunarodne zajednice. Svakodnevno odbija prihvatiti volju svog naroda i tako samo produljuje i pogoršava krizu", rekla je na tom susretu.

EU nije priznao rezultate predsjedničkih izbora i najavio je nove sankcije "znatnom" broju bjeloruskih dužnosnika.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Anonimni dobročinitelj

"Čudesna torba" sa 100.000 eura našla se na vratima jednog njemačkog hospicija

Više s weba