ali johnson je uspio

Više od milijun ljudi potpisalo peticiju protiv suspenzije britanskog parlamenta, funta naglo pala

Image
Foto: AP Images

Peticija koju je prije ponoći potpisalo više od milijun ljudi, objavljena je dan prije nego što je Johnson najavio svoju namjeru o suspenziji

29.8.2019. u 8:33/ Hina

Više od milijun osoba potpisalo je peticiju protiv suspenzije britanskog parlamenta od sredine rujna do sredine listopada kako je zatražio premijer Boris Johnson. 

"Parlament se ne smije suspendirati ili raspustiti ako se članak 50. dovoljno ne produlji ili ako se ne povuče namjera izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a", navodi se u peticiji. 

Peticija koju je prije ponoći potpisalo više od milijun ljudi, objavljena je dan prije nego što je Johnson najavio svoju namjeru o suspenziji parlamenta u vrijeme dok zemlja čeka izlazak iz Unije. 

Oporbeni lideri kažu da je Johnsonov potez namjerni pokušaj ometanja napora zastupnika da blokiraju Brexit bez sporazuma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Johnson je poduzeo dosad najodvažniji korak prema napuštanju Europske unije do 31. listopada sa ili bez sporazuma, tako što je odredio novi datum za početak parlamentarne sezone.

Poznat kao kraljičin govor, taj službeni događaj održat će se 14. listopada i prethodi mu prekid rada zastupničkog doma, što znači da parlament neće zasjedati od sredine rujna do sredine listopada.

Upravo se čita

Image
muška krunica

Batarelo o klečanju na Trgu: 'Trg smo već zauzeli. Duhovno ćemo osvajati cijelu Hrvatsku, časna riječ'

Potez, koji je odobrila kraljica Elizabeta, oporbi daje manje vremena da onemogući neuredan brexit, ali i povećava šanse za glasanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore.

On također prijeti i uvlačenjem u spor 93-godišnje, političke neutralne kraljice. Johnsonov potez toliko je razbjesnio oporbene čelnike da su pisali poglavarici i zatražili sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljica postupa prema savjetima svoga premijera i ne očekuje se da će preuzeti neku aktivnu ulogu. Njezin govor na otvaranju parlamenta piše vlada i u njemu iznosi svoj plan rada.

Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to "apsolutno netočno".

"Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog summita 17. listopada (summit europskih čelnika), vrijeme u kojem bi zastupnici raspravili Brexit i sva druga pitanja. Radi se o dodatnom vremenu", izjavio je premijer.

Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način", rekao je John McDonnell, drugi čovjek oporbenih laburista.

Vijest o suspenziji parlamenta dovela je do oštrog pada britanske funte u odnosu na dolar i euro, jer su je investitori shvatili kao znak da će najvjerojatnije doći do neurednog brexita i teških posljedica za britansko gospodarstvo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljne prijetnje napadima

Šestero privedenih u Bruxellesu: sumnja se da su planirali terorističke napade na Silvestrovo

Više s weba