Lov na milijardera

Više od pola milijarde eura poreza? Nijemci istražuju Putinovog oligarha, ima nekretnine i na Pelješcu

Image

Megajahta "Dilbar", jedna od najvećih na svijetu, ruskog oligarha Ališera Usmanova

Foto: Shutterstock

60 istražitelja jutros je banulo na njegovu 155 metara dugu jahtu, blokiranu u Bremenu. Njegovoj supruzi u ožujku su otkrili jahtu na Murteru

27.9.2022. u 14:09/ Sergej Županić

Skupina Spiegelovih novinara objavila je članak o tome da ruskog multimilijardera Ališera Usmanova njemačke vlasti nastavljaju istraživati nakon što su prošlog utorka poslale 250 istražitelja policije i državnog odvjetništva na njegove 24 nekretnine u Bavarskoj, Baden-Württembergu, Schleswig-Holsteinu i Hamburgu.

Najnovije je to da se na njegovoj 155 metara dugačkoj megajahti "Dilbar" u luci u Bremenu jutros pojavilo 60 istražitelja Državnog odvjetništva Frankfurt na Maini.

Image
Masovni prepad

250 policajaca u raciji u Njemačkoj na Putinovog oligarha koji ima nekretnine i u Hrvatskoj na Pelješcu

Image
Masovni prepad

250 policajaca u raciji u Njemačkoj na Putinovog oligarha koji ima nekretnine i u Hrvatskoj na Pelješcu

Kao razlog za tako opsežnu istragu 69-godišnjeg vlasnika bogatstva od 20 milijardi eura ranije se navodilo kršenje sankcija Rusiji. Sada se Usmanova istražuje i zbog navodnih "najmanje 555 milijuna eura utajenog poreza u Njemačkoj od 2014. godine" te zbog navodnog pranja novca.

Usmanova se godinama nazivalo "omiljenim oligarhom Vladimira Putina". Stoga nikoga nije iznenadilo kad je taj čovjek već 28. veljače ove godine došao na udar sankcija EU-a zbog napada Rusije na Ukrajinu. Ubrzo potom njemačke vlasti su mu u luci u Hamburgu zaplijenile jahtu koju je nazvao po majci, inače je riječ o jednoj od najvećih jahti na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jahtu su mu nedavno prevezli iz Hamburga u Bremen. O istragama protiv Usmanova u Njemačkoj pisali smo prošlog tjedna. Tada smo podsjetili da je u ožujku u Betini na Murteru otkrivena 35-metarska jahta njegove supruge Irine Viner Usmanove.

Napad Rusije na Ukrajinu i sve što je uslijedilo u jednom drugom svjetlu ponovo je učinilo relevantnim i njenu vilu u Orebiću, a doznalo se i to da Usmanovi na Pelješcu imaju još i stari ljetnikovac i šumu.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Irina Viner Usmanova medijima u Hrvatskoj posljednjih godina bila je zanimljiva i kao "žena najbogatijeg Rusa koja je primila odlikovanje predsjednika Vladimira Putina", osobno, zatim po tome što na Pelješcu svake godine slavi svoje rođendane u društvu prijatelja, da su Usmanovi "zaljubljeni u ljepote Hrvatske" i tome slično.

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna uzbuna

Turski zrakoplov prisilno sletio u ukrajinsku Odessu zbog sumnjivog paketa: pirotehničari nisu pronašli ništa sporno

Više s weba