sporna deportacija ukrajinaca

Haaški sud izdao nalog za uhićenje Putina i ruske čelnice. Ovo je njihovo priopćenje

Image
Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Lvova-Belova je ruska čelnica koja se našla u sredini afere koja se bavi navodnim deportacijama tisuće ukrajinske djece u Rusiju

17.3.2023. u 16:31/ Danas.hr

Haaški je sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marie Lvove-Belove, stoji u priopćenju suda.

Lvova-Belova je ruska čelnica koja se našla u sredini afere koja se bavi navodnim deportacijama tisuće ukrajinske djece u Rusiju.

U priopćenju stoji kako se Putina tereti za ratni zločin nezakonite deportacije djece i njihovog preseljenja iz okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. Tvrde kako su zločini počinjeni od 22. veljače 2022. godine, a Putin sam snosi krivnju za navedeno, navode.

Govore i kako je ruski predsjednik zločine počinio samostalno, zajedno s drugima ili uz pomoć drugih, a uz to nije uspio ni kontrolirati civilne ni vojne podređene koji su zločine činili.

Što se tiče Lvove-Belove, Haaški sud navodi da je ona zločine počinila od 24. veljače 2022. godine, a snosi individualnu krivnju za navedeno. Sumnja se naime da je iste počinila direktno, zajedno s drugima ili uz pomoć drugih.

Ističu kako su nalozi bili tajni, ali kako su odlučili da će dopustiti pristup javnosti kako bi zaustavili daljnje ratne zločine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ni šalabahter ne pomaže

VIDEO Posjet Banožića Ukrajini zasjenio njegov engleski: 'Bručal Russian aggression, agressor... I am konfizanc'

Više s weba