novi detalji

Vođa militanata IS-a nije umro u borbi? Amerikanci objavili da se raznio

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kurajši i njegovi pomoćnici otkriveni su u tajnom skrovištu u jednoj kući

1.12.2022. u 10:52/ Hina

Vođa militanata Islamske države (IS) Abu Hasan al-Hašemi al-Kurajši, koji je ubijen sredinom listopada u Siriji, raznio se nakon što su on i njegovi pomagači bili okruženi lokalnim vojnicima u gradu Jasemu, doznao je Reuters od boraca uključenih u sukob.

Skupina Islamska država (IS), poražena u Iraku i Siriji, objavila je u srijedu smrt svog vođe Abu Hasana al-Hašemija, samo rekavši da je ubijen "dok se borio s neprijateljima Boga".

Američka vojska priopćila je u srijedu da je ubijen u operaciji koju je provela pobunjenička Slobodna sirijska vojska (FSA) u jugozapadnoj pokrajini Deraa.

Pokrajina je pod kontrolom sirijske vojske nakon sporazuma o pomirenju sklopljenog uz rusko posredovanje 2018. kojim je kontrola nad južnom Sirijom vraćena Damasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurajši i njegovi pomoćnici otkriveni su u tajnom skrovištu u jednoj kući, rekli su Reutersovi izvori, među kojima su borci Sirijske slobodne vojske, rodbina suboraca koji su poginuli u okršaju, kao i stanovnici Jasema.

Image
u siriji

Amerikanci proveli akciju u kojoj je cilj bio vođa Islamske države: Abu Bakr al-Bagdadi je ubijen?

Image
u siriji

Amerikanci proveli akciju u kojoj je cilj bio vođa Islamske države: Abu Bakr al-Bagdadi je ubijen?

"Vođa i pratilac su se raznijeli samoubilačkim pojasevima nakon što su naši borci uspjeli upasti u njihovo skrovište", rekao je Salem al Horani, stanovnik Jasema i bivši vojnik koji je sudjelovao u opsadi triju kuća u kojima je otkrivena ćelija islamske države.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

FSA je dobivala potporu zapada i zaljevskih država do 2018. Njezini su borci ostali u tom području nakon sporazuma o pomirenju prema kojima su predali teško naoružanje, ali su im je dopušteno posjedovanje lakšeg naoružanja.

Islamska država izabrala je Abu al-Huseina al-Huseini al-Kurajšija za svog novog vođu, rekao je glasnogovornik skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je skupina nastala u kaosu građanskog rata u Iraku, a 2014. je kontrolirala velika prostranstva Iraka i Sirije.

Bivši vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je islamski kalifat iz džamije u sjevernom iračkom gradu Mosulu te godine te se proglasio kalifom svih muslimana. Ubijen je u američkom napadu u Siriji 2019.

Brutalna vladavina Islamske države okončana je kada su iračke i međunarodne snage zauzele Mosul 2017.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nakon sastanka

Von der Leyen najavila novi paket pomoći: Ukrajini ide 450 milijuna eura

Više s weba