NOVA OFENZIVA

Vojni analitičar: 'Ruski vrh užasnut je Putinovim zahtjevom. Pobjeda više nije cilj'

Image
Foto: AP

Putinov zahtjev da njegov ratni vrhovni general Valerij Gerasimov pokrene napad u nekoliko smjerova odjednom izazvao je duboke podjele u njegovom visokom zapovjedništvu, tvrdi politički analitičar Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku diplomata i špijuna

30.1.2023. u 8:06/ Danas.hr

Ruski vrh užasnut je zahtjevom Vladimira Putina za hitnom novom vojnom ofenzivom na više frontova u Ukrajini, piše Daily Mail.

Strahuju od novih 'pokolja' budući da nove analize pokazuju da je Kremlj izgubio ukupno više od 175.000 vojnika u ratu.

Putinov zahtjev da njegov ratni vrhovni general Valerij Gerasimov pokrene napad u nekoliko smjerova odjednom izazvao je duboke podjele u njegovom visokom zapovjedništvu, tvrdi politički analitičar Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku diplomata i špijuna.

"Glavni stožer vojske prestrašen je uputama vrhovnog zapovjednika (Putina). Ne pretjerujem. Oni su užasnuti", poručio je pa dodao da se boje da će izgubiti oružane snage "u pokolju u koji su uvučeni po Putinovom nalogu", kazao je na oporbenom kanalu Hodorkovski.

Unatoč tomu što visoki zapovjednici gube nade u uspjeh, poslušat će Putina, tvrdi on.

Image
'Javno bičevana'

Ruska studentica u kućnom pritvoru i na popisu terorista zbog objava protiv Putina

Image
'Javno bičevana'

Ruska studentica u kućnom pritvoru i na popisu terorista zbog objava protiv Putina

Salutirali su. Vi ste genij, Vaša Visosti, vi to znate bolje od nas. Vi ste sve započeli, naš je posao to sada riješiti, rekao je Solojev misleći pritom na se na vojni vrh.

Dodao je i da je ofenziva planirana za veljaču, a Gerasimov, blizak saveznik ministra obrane Sergeja Šojgua, "najsposobniji od svih ruskih generala". Dodao je da se čelnici Glavnog stožera boje da neće stići na vrijeme jer bi Ukrajina mogla dobiti novo oružje sa Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je sada posljednja prilika za napad na Ukrajinu, ali cilj nije pobjeda", rekao je Solovej.

"Ovo je vrlo važno razumjeti. Uopće (više) ne postoji takav cilj. Cilj je sasvim drugačiji - završiti to na častan način. Odnosno postići mir. Radi se o zadržavanju minimuma ruskih postignuća. To je Donbas, dio novih teritorija – ne svih, i za obranu Krima. Ne očekuju više od toga", dodao je.

Njegova analiza razlikuje se od javnog stajališta Kremlja koji inzistira na tome da Putinova vojna avantura "ide po planu".

Telegram kanal General SVR sugerira da su "nenadoknadivi vojni operativni gubici ljudstva" u ruskoj vojsci veći od 126 500, što je povećanje od više od 20 000 ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA

Maturant porečke srednje škole poginuo u Pragu: Pao s velike visine?

Osim toga, ubijeno je više od 6.250 ruskih nacionalnih gardista, navodi kanal. Brojke ratnih gubitaka veće su nego one koje dostavlja Kremlj.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ODRŽALA GOVOR

Kolinda iznenadila na summitu o ratnim zločinima u Kijevu. Za RTL poručila: 'Ujedinjeni smo za pravdu'

Više s weba