otkriveni detalji testiranja

Vojni dron s umjetnom inteligencijom 'ubio' svog operatera. Američke zračne snage demantiraju takvu simulaciju

Image
Foto: Shutterstock

Dron je za svaki obavljen zadatak dobio određene bodove, a rečeno mu je i da će izgubiti bodove ukoliko ubije svog operatera. Američke zračne snage pak demantiraju da se takva simulacija dogodila.

2.6.2023. u 8:19/ Danas.hr

Vojni dron kojim je upravljala umjetna inteligencija "ubio" svog operatera, javlja Guardian.

Tijekom simuliranog testiranja od strane američke vojske prošlog mjeseca, kažu, dron je "ubio" svog operatera i to zato što je utjecao na uspješnost misije. Važno je spomenuti kako nijedna osoba nije ozlijeđena u ovom slučaju.

Zapovjednik Col Tucker Cinco Hamilton ističe kako su dronu s umjetnom inteligencijom dali zadatak da uništi neprijateljske protuzračne snage te da ubije sve one koji se ispriječe toj odluci. S tim na umu, kada bi dron identificirao metu, njegov operator dao bi mu zadatak da tu istu metu ostavi na životu.

S druge strane, dron je za svaki obavljen zadatak dobio određene bodove, a rečeno mu je i da će izgubiti bodove ukoliko ubije svog operatera.

U konačnici je to i učinio kako bi osigurao uspjeh operacije i to na način da je uništio komunikacijski toranj koji operator koristi da bi komunicirao s dronom.

U prvobitnoj verziji članka nismo prenijeli reakciju američkih zračnih snaga koje su naknadno zanijekale su da su provele AI simulaciju u kojoj je dron odlučio "ubiti" svog operatera kako bi ga spriječio da ometa njegove napore da postigne svoju misiju.

Glasnogovornica Ann Stefanek poručuje: "Ministarstvo zračnih snaga nije provelo takve simulacije AI-dronova i ostaje predano etičkoj i odgovornoj uporabi AI tehnologije", te dodala "Čini se da su pukovnikovi komentari izvučeni iz konteksta i trebali su biti anegdotski."

Američka vojska prihvatila je umjetnu inteligenciju i nedavno upotrijebila umjetnu inteligenciju za upravljanje borbenim zrakoplovom F-16.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
zabranili mu rad

Vozač Ubera optužen za podvođenje žene u vlastitom taksiju. 'Što radiš, brate? Ovo je bolesno'

Više s weba