drugi dan summita

Volodimir Zelenski obratit će se Bidenu, Macronu, Johnsonu i drugim čelnicima G7

Image
Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ovogodišnjim skupom G7 predsjeda Njemačka

27.6.2022. u 7:56/ Hina

Sukob u Ukrajini nastavit će dominirati dnevnim redom u ponedjeljak, drugoga dana trodnevnog summita čelnika G7 u južnoj Njemačkoj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružit će se razgovorima putem video veze.

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u nedjelju u bavarskom ljetovalištu - dvorcu Elmau - s ciljem da zajedno pojačaju pritisak na Rusiju kako bi povukla svoje trupe iz Ukrajine te da ublaže negativne posljedice rata.

Čelnici G7 već su iskoristili samit kao forum za najavu zabrane uvoza ruskog zlata i zajedničke infrastrukturne inicijative za suprotstavljanje kineskom utjecaju u zemljama u razvoju. U tijeku su i razgovori o mogućem ograničavanju cijene nafte.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također su sudjelovali u raspravama u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vanjska politika

G7 i NATO će povećavati pritisak na Rusiju i Kinu: 'Rat u Ukrajini potaknuo je naša partnerstva diljem svijeta'

Image
vanjska politika

G7 i NATO će povećavati pritisak na Rusiju i Kinu: 'Rat u Ukrajini potaknuo je naša partnerstva diljem svijeta'

Ovogodišnjim skupom G7 predsjeda Njemačka, a kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak će ugostiti čelnike demokracija izvan G7 - lidere Argentine, Indije, Indonezije, Senegala i Južne Afrike - kako bi razgovarali o klimatskoj krizi, javnom zdravlju i energetskoj sigurnosti.

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, trebao bi se pridružiti skupini putem video veze kako bi potaknuo pitanje prehrambene kkrize nastale kao rezultat ruskog rata u Ukrajini koji traje već više od četiri mjeseca.

Upravo se čita

Image
podignuta razina sigurnosti

I španjolskom premijeru poslana bomba! Ovo je već četvrti pokušaj napada

Sukob sprječava da žito napusti luke u zemlji te poskupljuje hranu diljem svijeta, a stručnjaci i grupe za pomoć upozoravaju na mogućnost gladi u dijelovima Afrike i drugdje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhićen je

VIDEO Gađao kralja Charlesa jajima i vikao: 'Ova je zemlja izgrađena na krvi robova'

Više s weba