Curi vrijeme

Ursula Von der Leyen pozvala da se požuri s formiranjem Europske komisije

Image

Ursula von der Leyen, njemačka ministrica obrane

Foto: AP

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika

10.10.2019. u 20:09/ Hina

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji nije prošla na saslušanjima u Europskom parlamentu, novoizabrana predsjednica EK-a Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak sve strane da brzo djeluju radi formiranja novog sastava Komisije.

EP je u četvrtak odbacio francusku kandidatkinju za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, blisku suradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do kašnjenja u potvrđivanju nove ekipe Ursule von der Leyen.

"Ne smijemo izgubiti iz vida što je na kocki: sljedećih pet godina bit će odlučno razdoblje za Europu u teškom globalnom okružju. Europa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim prijeporima i sukobima u svom neposrednom susjedstvu", kazala je Von der Leyen.

"Ulog je velik i stoga je sada nužno, zajedno s Parlamentom, ubrzati postupak kako bi Europa mogla brzo djelovati", dodala je predsjednica Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goulard je treća od 26 kandidata koje EP nije potvrdio. Bliska suradnica Macrona je u četvrtak morala na dodatno saslušanje jer nakon prošlotjednog zastupnici nisu bili zadovoljni njezinim nastupom. Nakon dodatnog saslušanja članovi dvaju odbora pred kojima je saslušavana - Odbora za jedinstveno tržište i Odbora za industriju - većinom su glasova odbacili njezinu kandidaturu. U tajnom glasovanju dobila je samo 29 glasova, a protiv je bilo 82.

Čelnica socijalista u EP-u Iratxe Garcia se u međuvremenu oglasila i kazala da ju suprotno tvrdnji predsjednika Macrona, Von der Leyen nikada nije konzultirala u vezi s Goulard.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika koju čine predsjednik Europskog parlamenta i šefovi političkih skupina, ali teško je očekivati da će vodstvo Parlamenta ići protiv odluke donesene tolikom većinom u odborima.

Protiv Goulard se vode dvije istrage, jedna u Francuskoj, a jednu vodi Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF) zbog sumnje da je sudjelovala u sustavu fiktivnog zapošljavanja članova svoje stranke kao asistenata zastupnika u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
PREDSJEDNIK U EGIPTU

Milanović sa suprugom obišao hrvatsko memorijalno groblje u El Shattu

Više s weba