problematični odnosi

Washington će razgovarati sa Sjevernom Korejom ako odustane od nuklearnog programa

Image

Barack Obama

Foto: AP Images

'Spremni smo pokrenuti dijalog sa zemljama s kojima imamo problematične odnose, ali sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un mora razumjeti da neće ostvariti gospodarske napretke dok se bavi nuklearnim oružjem', rekao je Obama

16.10.2015. u 22:39/ Hina

Američki predsjednik Barack Obama je rekao u petak da su Sjedinjene Države spremne razgovarati sa Sjevernom Korejom ako ona odustane od nuklearnog programa.

"Spremni smo pokrenuti dijalog sa zemljama s kojima imamo problematične odnose, ali sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un mora razumjeti da neće ostvariti gospodarske napretke dok se bavi nuklearnim oružjem", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye.

"Program raketa Kim Jong-Una je pridonio samo izolaciji Sjeverne Koreje", ocijenio je Obama.

"Ako Sjeverna Koreja pokaže dobru volju, proširit ćemo našu suradnju na Sjever", rekla je južnokorejska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kim Jong-un mora poštivati svoje obveze i zbog groznog postupanja sjevernokorejske vlade prema narodu, naše dvije zemlje će i dalje javno upozoravati na zlostavljanja i pozivat će na kažnjavanje kršitelja ljudskih prava", inzistirao je Obama.

Obama je dodao da je savez Sjedinjenih Država i Južne Koreje središnji element mira i sigurnosti u regiji na korejskom poluotoku.

Upravo se čita

Image
SP u Katru

Katarske vlasti istražuju smrt Filipinca koji je pao s dizalice dok je popravljao rasvjetu

"Predsjednica Park i ja danas potvrđujemo da naše zemlje neće nikada pristati da Sjeverna Koreja raspolaže nuklearnim oružjem", rekao je.

Na velikoj paradi svojih postrojba 10. listopada Kim Jong-un je izjavio da je Sjeverna Koreja spremna suočiti se sa svakom prijetnjom Sjedinjenih Država. Pyongyang je izveo tri nuklearna pokusa, u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. i prijetio četvrtim u sklopu programa nuklearnog oružja i raketa koje je zemlja proizvela prkoseći međunarodnim sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju Institute for Science and International Security, sa sjedištem u SAD-u, Sjeverna Koreja je krajem 2014. raspolagala s 10 do 16 komada nuklearnog oružja.

Američki predsjednik je također rekao da se zalaže za mirovnu i sigurnosnu inicijativu koju je predložila predsjednica Park između SAD-a, Sjeverne Koreje, Južne Koreje, Japana, Kine, Rusije i Mongolije. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
istraga

Otkriveno tko je kriv za nesreću argentinske podmornice: zbog mita i korupcije preminulo 44 ljudi

Više s weba