GUŠE KRITIKE

Washington traži od talibana da poštuju ženska prava: 'Moraju imati slobodu kretanja'

Image
Foto: Shutterstock

Krajem ožujka talibani su zatvorili više razrede osnovne i srednje škole za djevojčice, samo nekoliko sati nakon njihova ponovnog, odavno najavljenog otvaranja.

21.5.2022. u 23:03/ Hina

Posebni izaslanik Sjedinjenih Država za Afganistan sastao se u subotu u Dohi, u Kataru s čelnikom diplomacije talibanske vlade i podsjetio da se međunarodna zajednica protivi oštrim zabranama uperenim protiv žena.

"Djevojčice moraju ići u školu, žene moraju imati slobodu kretanja i slobodno raditi kako bismo napredovali prema normalizaciji veza" s nepriznatom talibanskom vladom, napisao je na Twitteru posebni američki izaslanik za Afganistan Thomas West nakon sastanka s čelnikom talibanske diplomacije Amirom Khanom Muttaquijem.

Dvojica čelnika razgovarala su i o stabilizaciji afganistanskog gospodarstva i o opasnosti napada, rekao je West.

"Nastavlja se dijalog radi pružanja potpore afganistanskom stanovništvu i našim nacionalnim interesima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su nakon povlačenja američkih snaga talibani preuzeli vlast u kolovozu, obećali su 'mekši' režim nego u prvoj vladi između 1996. i 2001.

No zadnjih mjeseci ponovno su počeli gušiti kritiku i nametati ženama stroge zabrane.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Početkom svibnja vrhovni talibanski vođa naredio je da se žene moraju potpuno pokrivati u javnosti, pa i lice, čemu najbolje služi tradicionalna burka. Ranije je bio dovoljan tek rubac koji pokriva kosu.

Krajem ožujka talibani su zatvorili više razrede osnovne i srednje škole za djevojčice, samo nekoliko sati nakon njihova ponovnog, odavno najavljenog otvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak su tamošnji mediji objavili da su talibani naredili novinarkama u svim afganistanskim medijima da moraju pokrivati lica kada se pojavljuju na televiziji. Talibani su obavijestili sve televizijske postaje da je nova naredba konačna i da “nije za raspravu”.

No, voditeljice velikih afganistanskih tv kuća u subotu su se pojavile u programu nepokrivenih lica, prkoseći naredbi talibana.

Nakon povratka talibana na vlast afganistansko gospodarstvo se urušilo, nezaposlenost je naglo porasla, napose zbog velike krize likvidnosti koju je prouzročilo zamrzavanje imovine u inozemstvu vrijedne nekoliko milijarda, napose u SAD-u.

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba