Ne krivite majmune!

WHO: 'Još ne treba masovno cijepiti protiv majmunskih boginja.' Iznenađujući detalj o obiteljima u EU!

Image
Foto: AP

Zdravstveni stručnjaci preporučuju preventivno ponašanje, koje zapravo preporučuju uvijek. Donosimo koliko je smrtnost bivala ranijih godina

24.5.2022. u 9:22/ S. Ž.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da za masovno cijepljenje protiv majmunskih boginja zasad nema potrebe. Cjepivo postoji, to je ono isto koje se koristi protiv velikih boginja, virusne bolesti neusporedivo gore smrtnosti od ove bolesti, i koje cijepljenoga štiti 85 posto, znači izrazito uspješno.

Kako se majmunske boginje ipak šire kako dugo nisu, voditelj odjela za uzročnike bolest pri WHO-u Richard Pebody kazao je za Reuters da se preporuča pripaziti na osobno ponašanje kako bi se smanjio rizik od obolijevanja. Mjere se odnose na redovito održavanje higijene i "preventivno seksualno ponašanje", odnosno na korištenje kondoma.

Image
odjednom u Europi

Manje su zarazne od COVID-a i ne obolijevaju samo gejevi: Direkt razbija mitove o majmunskim boginjama

Image
odjednom u Europi

Manje su zarazne od COVID-a i ne obolijevaju samo gejevi: Direkt razbija mitove o majmunskim boginjama

Što se tiče već oboljelih, kako je riječ o virusnoj bolesti puno manje zaraznosti nego što je to slučaj s COVID-om 19, posebno najnovijim varijantama, zasad je, navodi se dalje, sasvim dovoljno izoliranje oboljelih i praćenje kontakata.

Sinoć je RTL u svojoj emisiji Direkt objavio kratak pregled načina na koji se majmunske boginje šire s čovjeka na čovjeka, objasnio je da nije riječ o spolnoj bolesti, razbijajući stigmu da bi bila riječ o "bolesti gejeva", na tragu katastrofalnog stanja svijesti s AIDS-om u 1980-ima i 90-ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenošenje bolesti seksualnim činom je, naime, posljedica toga što seksualni čin sam po sebi predstavlja blizak, neposredni kontakt, uz to uz razmjenu tjelesnih tekućina. Nedavno je RTL prenio i agencijsku vijest o priopćenju HZJZ-a o toj bolesti, gdje se objašnjava i to da pridjev "majmunski" u nazivu bolesti nije najsretniji odabir.

Širenje unutar iste obitelji

Rezervoar ove zoonoze u prirodi nisu majmuni nego glodavci.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Bez obzira na sve preporuke kojima se želi spriječiti širenje zaraze među ljudima, javnosti diljem svijeta, traumatiziranoj dvoipolgodišnjom pandemijom COVID-a, liječnici poručuju da mjesta panici nema ili barem ne još niti izdaleka. Posebno su zabrinuti roditelji za svoju djecu, donosi Neue Osnabrücker Zeitung, na što reagiraju pedijatri.

"Djeca definitivno ne spadaju među one pod posebnim rizikom", kazao je za ovaj list Thomas Fischbach, predsjednik Saveza liječnika za djecu i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tobias Tenenbaum, predsjednik Njemačkog društva za pedijatrijsku infektologiju, iznio je i podatak koji do sada široj javnosti uopće nije bio poznat: "Zasad nije poznat niti jedan slučaj u Europi da bi do zaraze majmunskim boginjama došlo unutar jedne obitelji."

Smrtnost nije mala, ali...

Pritom Tenenbaum očito misli na aktualni val, jer je 2021. bio slučaj širenja između tri člana jedne obitelji u Walesu. Ovaj virus se vodi kao rijetke pojavnosti među ljudima, a smrtnost koja se bilježila na većem uzorku kretala se od 3,6 posto slučajeva u Zapadnoj Africi do 10,6 posto u DR Kongu, područjima slabe ili nikakve zdravstvene skrbi.

Na zapadu su posljednjih godina zabilježeni slučajevi u SAD-u 2003. kad je virus s glodavca prešao na dijete i proširi se među ljudima, zatim 2018. u Velikoj Britaniji, nekoliko slučajeva prošle godine u Europi i ova sadašnja pojava na našem kontinentu, što se još uvijek ne vodi kao epidemija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
veleposlanik Cvitanović

Što čeka Hrvate kada dođu u Tursku? 'Važno je da stignu do granice'

Više s weba