Play logo
UMIRUJU JAVNOST

WHO o majmunskim boginjama: 'Imamo lijekove, cjepiva, nemojmo od krtičnjaka praviti planinu'

Image
Foto: Profimedia

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju pop

25.5.2022. u 10:00/ Hina
Play logo

Prijenos i širenje novih slučajeva majmunskih boginja izvan endemskih zemalja središnje i zapadne Afrike može se obuzdati, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija, dok istodobno sve više vlada najavljuje limitirano cijepljenje u borbi protiv ovoga virusa.

Odluka o cijepljenju uslijedila je nakon što su vlasti od početka svibnja istražile 237 sumnjivih i potvrđenih slučajeva virusa u 19 zemalja svijeta.

Play logo

Dužnosnici WHO-a kažu kako se očekuje povećanje toga broja, no u dosad zaraženih nije se radilo o težim oblicima bolesti.

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju poput covida, s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao Sars-Cov-2.

Image
WHO održao sastanak

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Image
WHO održao sastanak

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Majmunske boginje obično su blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom i do nedavnog izbijanja virus je rijetko evidentiran u ostalim dijelovima svijeta, zbog čega je nedavna pojava bolesti u Americi i Europi izazvala bojazan od naglog širenja.

Play logo

Premda su majmunske boginje u medicini poznate već 40 godina, WHO je objavio da se prvi put pojavilo istodobno više slučajeva u raznim zemljama svijeta i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike.

No UN-ova agencija kaže da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu, kao i prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka.

Play logo

I Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) umanjio je bojazan od mogućeg širenja bolesti.

Play logo

"Potičemo vas da pojačate praćenje pojave novih slučajeva majmunskih boginja da biste ustanovili gdje se najviše prenose i da biste doznali kako se razvijaju i šire", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ova Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Istaknula je da epidemija "nije uobičajena", ali je zasad "obuzdana".

Dostupna su cjepiva i lijekovi za majmunske boginje, dodala je Briand, pozvavši na odgovarajuće mjere suzbijanja, više istraživanja i globalnu suradnju.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

"Nemojmo od krtičnjaka praviti planinu", rekla je u utorak na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi.

Ciljana cijepljenja

Neke zemlje već poduzimaju mjere opreza da bi zajamčile zaštitu ljudima koji su možda bili izloženi virusu.

U utorak su francuske zdravstvene vlasti preporučile cijepljenje rizičnih odraslih osoba koje su bile u kontaktu s osobama s potvrđenim majmunskim boginjama, kao i zdravstvenog osoblja koje je zbog prirode posla izloženo kontaktu sa zaraženim pacijentima.

Danska je učinila slično, omogućivši cijepljenje onima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima. Dosad su ondje evidentirana dva slučaja.

Play logo

Njemačka je donijela odluku o tomu da, u slučaju pogoršanja epidemije, na raspolaganju bude 40.000 doza cjepiva.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach kazao je da bi se epidemija mogla suzbiti ranom intervencijom i da u Njemačkoj nije objavljen početak nove pandemije, a visoki dužnosnici WHO-a u ponedjeljak su objavili slične smjernice.

Američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su pripremili određenu količinu cjepiva, a takav su potez prve poduzele britanske vlasti. Ondje je cjepivo ponuđeno zdravstvenim radnicima i ostalim osobama za koje se sumnja da su prošli tjedan mogle biti izložene virusu.

Bez mutacija

Svi dosadašnji potezi uslijedili su u trenutku kada znanstvenici pokušavaju doznati više o načinima prijenosa virusa i o tomu koje bi skupine mogle biti najugroženije.

Play logo

Briand je ponovila stajalište WHO-a po kojemu je malo vjerojatno da je virus dosad mutirao, no dodala je da bi njegov prijenos mogao biti posljedica promjena u ponašanju ljudi, osobito nakon češćih kontakata i druženja u cijelome svijetu poslije ukidanja restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije covida-19.

Zdravstveni stručnjaci vode računa o potencijalnim mutacijama koje bi virus mogle učiniti lakše prenosivim ili težim.

Većina slučajeva zaraze prijavljena je među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a Briand je rekla da je posebno važno pokušati se usredotočiti na to da se spriječi prijenos virusa spolnim putem.

Najčešći simptomi bolesti su groznica i karakteristične lezije na koži.

Play logo

Stopa smrtnosti od posljedica zaraze zapadnoafričkim sojem majmunskih boginja, koji je nedavno identificiran, iznosi oko jedan posto.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBIO OTKAZ

VIDEO Djelatnik u školi jurio za autističnim dječakom (3) pa ga onda udario u glavu. Pogledajte šokantnu snimku

Play logo

Više s weba