vrije na balkanu

Zabrinjavajuća poruka iz Srbije nakon novih kretanja na Kosovu: 'Na ivici smo rata'

Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell

Za Kurtija je rekla da ih vraća u 18. stoljeće i da postoji opasnost za cijelu Europu. Najavila je da će Vučić dati više informacija o tome da zatraže povratak srpskih snaga na Kosovo

9.12.2022. u 11:15/ K.D.H.

Premijerka Srbije Ana Brnabić jutros je reagirala na sve napetiju situaciju na Kosovu.

"Danas imate ovakav dan, prelijep dan, nešto na čemu smo radili duže od dvije godine, uvođenje direktnog leta našeg prijevoznika s Pekingom. I imate situaciju da vas netko u Prištini vrati, ne u 19., nego u 18. stoljeće. Imamo investitore, radna mjesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, i to da vas stalno neko vraća u 18. stoljeće. I mislim da je sve što je Kurti radio opasnost, ne samo za Srbe, nego za Albance, za cijelu Europu. I da to jest politika 19. stoljeća. Kurti nas je doveo na samu ivicu rata", izjavila je Brnabić, donosi Srbija danas.

Nastavila je s ocjenom da KFOR i Eulex ne rade svoj posao, da ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji, da se krše sporazumi.

"Zato smo vrlo blizu tome, Vučić će danas dati više informacija, da zatražimo povratak naših snaga na Kosovo i Metohiju" , rekla je srpska premijerka.

Ustvrdila je i da su Srbi tamo fizički i životno ugroženi.

Image
njih tisuću?

Stigla reakcija iz Srbije. Na Kosovo će poslati svoje snage i pozvat se na rezoluciju iz 1999.

Image
njih tisuću?

Stigla reakcija iz Srbije. Na Kosovo će poslati svoje snage i pozvat se na rezoluciju iz 1999.

"Mi smo dovedeni na ivicu oružanih sukoba. Doveo nas je jedan neodgovorni pojedinac. Predsjednik Vučić je više od deset puta govorio o tome. Taj čovjek, Kurti, svaki dan dovodi do određene nestabilnosti. Dovoljna je samo iskra. Ne mogu razumjeti ni NATO ni KFOR ni Euleks, jer na teritoriju Kosova i Metohije, niti imate vladavinu prava, niti osigurana osnovna ljudska prava", rekla je Brnabić.

Podsjetimo, direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija "razmotriti" povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima u četvrtak navečer ušlo je između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na rubu grada.

Tenzije na Kosovu u posljednje vrijeme porasle su nakon kampanje Prištine da se uvede preregistracija vozila tako da se tablice izdane u Srbiji zamijene onima s Kosova.

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZGUBLJEN NA MORU

VIDEO Maturant na Bahamima skočio s broda zbog izazova i nestao u moru. Potraga za njim prekinuta

Više s weba