Drugotne

Zakon u Mađarskoj od četvrtka: Žene prije pobačaja primorane slušati kucanje srca fetusa

Image

Fidesz, Viktor Orban

Foto: Shutterstock

Proglas kojim je ministar unutarnjih poslova naredio da se poštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer

13.9.2022. u 14:21/ Hina

Žene koje žele obaviti pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata poslušati otkucaje srca fetusa. Pravni proglas kojim je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter naredio da se poštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora predočiti liječničku potvrdu o tomu da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embrija".

Image
'U znak zahvalnosti'

SPC odlikovao Orbana svojim najvišim odličjem, Porfirije u Budimpešti: 'On štiti kršćanske vrijednosti'

Image
'U znak zahvalnosti'

SPC odlikovao Orbana svojim najvišim odličjem, Porfirije u Budimpešti: 'On štiti kršćanske vrijednosti'

Po pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embrija. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu. Premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010., voli se predstavljati kao pobornik kršćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je taj desno orijentirani populist svjestan činjenice da bi opsežnija zabrana pobačaja, kao u Poljskoj kojom vladaju ekstremno desno orijentirani nacionalisti, bio krajnje nepopularan potez u njegovoj zemlji.

Organizacije za obranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u iznimno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Upravo se čita

Image
htjela se narugati?

Djevojka optužena za dilanje tvrdi da je lagala i kupcima podvalila čajeve i duhan

Ideju da se, kao uvjet za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina).

Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u travnju prošle godine. Premda čini dio oporbe i dalje ima potporu provladinih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba