došao na razgovore

Zarif napustio Biarritz: Nepoznato je li postignut napredak u smanjivanju napetosti

Image

Mohammad Javad Zarif

Foto: AP Images

Europski čelnici nastoje ublažiti sve veće sukobe između SAD-a i Irana

25.8.2019. u 22:51/ Hina

Iranski ministar vanjskih poslova došao je u nedjelju nakratko na razgovore s Francuskom, domaćinom summita G7 nakon što je Pariz pojačao napore za ublažavanje napetosti između Teherana i Washingtona te tim neočekivanim diplomatskim potezom iznenadio Bijelu kuću.

Europski čelnici nastoje ublažiti sve veće sukobe između SAD-a i Irana otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Iranski ministar vanjskih poslova , koji je i sam pod sankcijama SAD-a, došao je u jugozapadni francuski grad Biarritz gdje se održava summit čelnika zemalja G7. Na sastancima je bio više od tri sata, uključujući i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prije nego što je krenuo natrag u Teheran.

Francuski dužnosnici sastanak su opisali kao važan za "razradu iranskih prijedloga" kojima će se ublažiti kriza nakon što su čelnici G7 u subotu navečer raspravljali o pitanju Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovori koje je predsjednik Macron održao sa Zarifom bili su pozitivni te će se nastaviti", rekao je francuski dužnosnik nakon sastanka te odbio detaljnije komentirati.

Cilj nuklearnog sporazuma između Irana i velikih svjetskih sila iz 2015. bio je ograničiti nuklearnu aktivnost te zemlje zbog čega bi se zauzvrat ukinule brojne međunarodne sankcije uvedene Teheranu.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Otkako je povukao SAD iz sporazuma prošle godine, Trump pokušava prisiliti Iran na nove pregovore koji bi uključivali program balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Iako i Trumpovi europski saveznici žele nove pregovore s Iranom, vjeruju kako se nuklearni sporazum mora očuvati. Macron, koji je u Europi preuzeo inicijativu za spašavanje sporazuma i sprječavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, već se u petak sastao sa Zarifom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su o prijedlozima za smanjenje napetosti između Washingtona i Teherana, uključujući smanjenje sankcija SAD-a ili stvaranje mehanizma za gospodarsku kompenzaciju kojim bi se nadoknadili prihodi od izvoza nafte izgubljeni zbog sankcija.

Unatoč tomu što je Macron proveo dva sata s Trumpom na ručku u subotu te je navečer svih sedam čelnika detaljno raspravljalo o Iranu, ne čini se da američki predsjednik namjerava smanjiti sankcije na naftu kao što je to Macron od njega zatražio.

Čelnici tijekom večere nisu uspjeli uvjeriti Trumpa?

Europski diplomat upoznat sa sadržajem rasprave rekao je kako čelnici tijekom večere nisu uspjeli uvjeriti Trumpa.

Američki predsjednik nije odmah komentirao temu Irana, no ranije se činilo kako je odbacio nastojanja Francuske da posreduje u pregovorima s Iranom kazavši da, iako je sretan što je Pariz pokušao pomoći u smanjenju napetosti, ipak želi samostalno nastaviti s pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak iranskog ministra Zarifa iznenadio je Trumpa, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dok su druge delegacije rekle kako su bili obaviješteni u posljednji trenutak.

Elizejska palača rekla je da su delegacije obavještene, no sve se dogodilo vrlo brzo.

Američke vlasti su ranije ovog mjeseca i Zarifu uvele sankcije. 

"Zarif će prenijeti odgovor iranskih vlasti na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kojemu je cilj spasiti nuklearni sporazum iz 2015.", rekao je za Reuters visoki iranski dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
sjeverna koreja

Sjeverna Koreja prijeti: 'Nanijet ćemo SAD-u patnju i bol'

Više s weba