sve samo ne mirno

Zastrašivanje, pritisak, već označeni listići, krivi pečati... Izbori u BiH prolaze uz mnoge nepravilnosti

Image
Foto: AP Photo/Armin Durgut

Na četiri biračka mjesta (Tomislavgrad,  Konjic, Novi Grad i Kupres FBiH) dozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacijskih dokumenata

2.10.2022. u 17:36/ RTL Vijesti

Promatrači Koalicije "Pod lupom" su do 14:30 uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

Na jednom biračkom mjestu u Čelincu je nakratko (između 12:00 i 12:20) prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. Na osnovu prijava građana, obaviještena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače. Građani također prijavljuju da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni pečati i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano.

Zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH zabilježenog u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mjestu u Hozićima gdje su pronađeni već označeni glasački listići, CIK BiH je obavijestio javnost da će glasanje na ovom biračkom mjestu biti odgođeno i naknadno održano.

Na dva biračka mjesta (Centar Sarajevo i Pelagićevo) član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića ne stavlja pečat u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta "Uputstvo za glasanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi glasački listići, prema propisima, ne smiju biti uzeti u razmatranje pri brojanju glasova, što može oduzeti pravo glasa biračima koji su glasali na tim glasačkim listićima, piše N1.

Na 14 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog kandidata, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na pet biračkih mjesta.

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

Na četiri biračka mjesta (Tomislavgrad,  Konjic, Novi Grad i Kupres FBiH) dozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacijskih dokumenata.

Zabilježen je i niz drugih nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
prijete i nastavnici, medicinari...

Najveći štrajk željeznica u Britaniji u zadnjih 30 godina: Zemlja u blokadi, zatvorena i podzemna u Londonu

Više s weba