BISMO LI TREBALI I MI?

Zatvorena vrata, ugašene reklame i smanjeno grijanje. Ovako njemački trgovci štede energiju kako bi prebrodili zimu

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U istraživanju Njemačke udruge trgovaca (HDE), svaka druga tvrtka svoju egzistenciju smatra ugroženom

1.10.2022. u 12:09/ RTL Vijesti

Od početka godine troškovi energije u njemačkim trgovinama porasli su 150 posto od početka godine. U istraživanju Njemačke udruge trgovaca (HDE), svaka druga tvrtka svoju egzistenciju smatra ugroženom, piše Deutsche Welle.

Trgovci sada koriste mjere štednje energije kako bi nekako prebrodili zimu. Na primjer, dućani se slabije griju. "Svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju energije i do šest posto", kaže Patrick Schütz iz Njemačkog udruženja trgovaca. Prvi supermarketi čak razmišljaju o skraćivanju radnog vremena.

No, savezna vlada se oslanja i na uredbu koja je na snazi od 1. rujna, a to je da se prodajni prostori trgovina smiju zagrijati najviše do 19 stupnjeva. Svjetleće vanjske reklame ugašene su od 22 do 6 sati, a vrata trgovina više ne smiju biti stalno otvorena.

Carina Peretzke iz Udruženja trgovaca Sjeverne Rajne-Vestfalije vrlo je kritična prema zatvorenim ulaznim vratima: "Ako su vrata zatvorena, ulazi manje kupaca." Psihološki, zatvorena vrata se, kako kaže, doživljavaju kao barijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BILJEŽIMO POZIVE ZA NAPADE'

'Očekujte nasilne prosvjede i ekstremističke skupine': Njemačka strahuje od nemira zbog divljanja cijena

Image
'BILJEŽIMO POZIVE ZA NAPADE'

'Očekujte nasilne prosvjede i ekstremističke skupine': Njemačka strahuje od nemira zbog divljanja cijena

Kako bi ipak privukli ljude u trgovine, klimatska ofenziva HDE-a je na inicijativu trgovačkog udruženja Sjeverne Rajne-Vestfalije pokrenula kampanju na čijim plakatima stoji "Vrata zatvorena, trgovina otvorena". Ovi plakati trebaju pokazati mušterijama da su trgovine otvorene unatoč zatvorenim vratima. Do sada je kampanja vrlo dobro prihvaćena od strane trgovaca, kaže Patrick Schütz.

Razumijevanje za sve te mjere pokazuje i većina kupaca, kojima je tema uštede energije i privatno sve važnija. To pokazuje istraživanje DW-a u centru Bonna: "To je prava stvar za uštedu energije. To čini središte grada malo tužnijim. Ali mislim da nemamo previše izbora razmišljati o tome", kaže jedna prolaznica.

Upravo se čita

Image
SRCE VATRENO

Slika koja topi dušu: Pogledajte reakciju Kramarićeve bake nakon što joj je unuk potopio Kanadu

Kupovna moć na 'najnižoj razini svih vremena'

No, glavni problem maloprodaje trenutačno je negdje drugdje, smatra Carina Peretzke. Naime nakon više od dvije godine pandemije koronavirusa i rasta troškova, kupovna moć, kaže ona, trenutno je na "povijesnom minimumu". Od toga posebno pati maloprodaja: "Uglavnom nema više rezervi, potrošene su. Sada imamo veće troškove, a i kupci imaju te troškove pa se suzdržavaju pri kupnji", kaže Peretzke.

To također postaje jasno kada razgovarate s ljudima u centru Bonna. Mnogi sada više paze na to što kupuju I pitaju se treba li im to doista. I kada je riječ o namirnicama, ljudi se sve više okreću posebnoj ponudi i sve više idu u diskontne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasvjeta i sigurnost

Dortmundski urbanist Stefan Kruse vidi još jedan važan aspekt: središta gradova postaju tamnija zbog manje rasvjete, posebno sada u jesen kada dani postaju kraći. Ovo je također, kaže Krause, pitanje sigurnosti.

Na primjer, ako idem kući nakon posjeta restoranu, onda ću sljedeći put možda dva puta razmisliti o šetnji mračnim uličicama, kaže Kruse. Zaposlenica jedne tekstilne trgovine u blizini glavnog željezničkog kolodvora dijeli to mišljenje. "Malo mi je mučno", kaže ova žena.

Bauk inflacije se širi Europom

Broj malih trgovina u gradskim središtima već godinama opada. Trend koji se već intenzivirao zbog lockdowna tijekom pandemije i s tim povezanim gubitkom prihoda sada će se vjerojatno nastaviti zbog mjera uštede energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identični trgovački lanci mogu se naći gotovo posvuda u središnjim dijelovima njemačkih gradova. Zbog toga su, smatra Kruse, gradski centri "dosadni" i "zamjenjivi".

No, ne povlače se samo male trgovine. Veliki lanci se od pandemije sve više oslanjaju na internetsko trgovanje. Stoga je sve više i više velikih površina u centru grada prazno. Za Krusea jasno je da se o konceptu središta grada dugoročno mora razmišljati drugačije. Pogotovo kada veliki lanci robnih kuća isprazne svoje lokacije, nastaju ogromni prazni prostori koji bi se, smatra Kruse, trebalo pretvoriti u multifunkcionalne površine, piše Deutsche Welle.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Velika akcija Europola

Povučeno 3.600 tona opasne hrane: s hrvatske strane najveću ulogu odigrala carina

Više s weba