NAČINJENA ŠTETA CIVILIMA

Zbog izvješća WHO o humanitarnoj krizi u Ukrajini došlo je do spora između SAD-a i Rusije

Image
Foto: Martial Trezzini/Keystone via AP

Izvješće pokriva prvih devet mjeseci 2022., a situacija u Ukrajini koju je Rusija napala 24. veljače, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza. Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove diljem svijeta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvješću WHO-a

4.2.2023. u 17:40/ rtl.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je u subotu izvješće o humanitarnoj krizi o Ukrajini koje je izazvalo spor između SAD-a i Rusije, pri čemu je Moskva poručila da je riječ o politički motiviranom izvješću, dok je Washington pozvao na brzo ažuriranje izvješća.

Izvješće čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa predstavljeno je izvršnom odboru organizacije u kojem sjede i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izvješće pokriva prvih devet mjeseci 2022., a situacija u Ukrajini koju je Rusija napala 24. veljače, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza.

Image
TRI GODINE NAKON

Ipak ništa od kraja pandemije! WHO kaže da je u prijelaznoj fazi, na snazi najviše upozorenje

Image
TRI GODINE NAKON

Ipak ništa od kraja pandemije! WHO kaže da je u prijelaznoj fazi, na snazi najviše upozorenje

U izvješću je dokumentirano više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 milijuna ljudi, dok je 7,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica raseljeno diljem Europe.

Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove diljem svijeta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvješću WHO-a.

Predstavnik Rusije u odboru WHO-a poručio je da je izvješće politizirano i jednostrano s neutemeljenim optužbama.

Sheba Crocker, američka diplomatkinja pri UN-u, pozvala je na izradu ažuriranog izvješća kako bi se dokumentirali incidenti u Ukrajini od rujna 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski napadi nanijeli su neizrecivu štetu civilima i kritičnoj infrastrukturi u Ukrajini", rekla je na sastanku odbora, prema priopćenju njenog ureda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhitili osumnjičenika

Muškarca poprskali i zapalili dok je išao iz džamije, kola i snimka napada. Nije prvi slučaj

Više s weba