'HRVATSKA INZISTIRALA'

Zbog sankcija Vučić bijesan, Brnabić poručila: 'Hrvatska je odgovorna. Izbijaju nam iz džepa stotine milijuna eura'

Image
Foto: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila

6.10.2022. u 11:41/ RTL Vijesti

Države Europske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele na Srbiju.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o opskrbi putem Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta, piše Nova.rs.

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile s ovim stavom – rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, prenosi Radio Slobodna Europa.

Image
Nema više vrdanja

Vučiću isteklo vrijeme za izbor: Ili Putin ili EU i stotine milijuna eura. A o tome odlučuje i Hrvatska

Image
Nema više vrdanja

Vučiću isteklo vrijeme za izbor: Ili Putin ili EU i stotine milijuna eura. A o tome odlučuje i Hrvatska

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je šefa srpske države Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena. Prema najavama, Vučić bi se trebao oglasiti ovim povodom, a glavni razlog zbog čega je predsjednik Srbije nezadovoljan odlukom EU jest taj što je, kako se ističe, Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašten položaj, odnosno izuzeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila.

"Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Europske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je inzistirala Hrvatska. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to urade Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine milijuna eura“, rekla je Ana Brnabić na TV Hepi.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova brutalnost terorista

Islamska država pogubila četiri osobe u Libiji: među njima i navodni špijun Libijske zore

Više s weba