prate kontakte

Zbog širenja majmunskih boginja Kalifornija proglasila izvanredno stanje

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Zaraženi virusom u početku imaju temperaturu, natečene limfne čvorove, groznicu i iscrpljenost

2.8.2022. u 10:53/ Hina

Guverner Gavin Newsom u ponedjeljak je proglasio izvanredno stanje u Kaliforniji zbog širenja virusa majmunskih boginja kako bi "pojačao napore države u cijepljenju".

"Kalifornija žurno radi na svim razinama vlasti kako bi usporila širenje majmunskih boginja, koristeći naše robustno testiranje i praćenje kontakata ojačano tijekom pandemije kako bismo osigurali da oni koji su najviše izloženi riziku budu naš fokus kao ciljna skupina za cjepiva i tretman", poručio je priopćenjem Newsom.

Gotovo 800 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u Kaliforniji, prema najnovijim podacima koje je objavio kalifornijski odjel za javno zdravstvo.

Prema službenim podacima 98,3 posto slučajeva potvrđeno je kod muškaraca, od kojih većina pripada LGBTQ zajednici. Virus se većinom širi među muškarcima koji imaju seks s muškarcima te među transrodnim osobama i rodno nebinarnim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
WHO održao sastanak

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Image
WHO održao sastanak

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Proglašenje olakšava državi koordiniranje odgovora na pandemiju i omogućuje djelatnicima hitne medicinske pomoći da provedu cijepljenja.

Newsomov ured je objavio da je Kalifornija distribuirala više od 25.000 doza cjepiva, a ukupno je ubrizgana 61 tisuća doza do sada. U zemlji posebno nedostaje cjepiva Jynneos.

Upravo se čita

Image
Presuda za kriminal

Tužiteljstvo: 37-godišnji direktor je zaslužio bezuvjetnu, a ne uvjetnu kaznu za 600.000 kn

Ured guvernera rekao je da više od 30 ustanova i pružatelja usluga diljem države nudi liječenje majmunskih boginja, iako je pristup antivirusnom lijeku na recept tecovirimat također ograničen.

"Nastavit ćemo raditi sa saveznom vladom kako bismo osigurali više cjepiva, podigli svijest o smanjenju rizika i stali uz LGBTQ zajednicu u borbi protiv stigmatizacije", rekao je Newsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi majmunskih boginja slični su velikim boginjama, iako su obično blaži. Zaraženi virusom u početku imaju temperaturu, natečene limfne čvorove, groznicu i iscrpljenost.

Kasnije se pojavi osip, koji obično počinje na licu i zatim se širi, pretvarajući se u gnojne rane prije nego što otpadnu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIJE GA IZNENADILA

Premijer o napadu Brune Esih: 'Mogla bi biti ministrica propagande u nekim drugim vremenima'

Više s weba