Koronavirus

Zemlje širom svijeta uvode sve jače restrikcije protiv koronavirusa

Image
Foto: AP Images/Shutterstock

Strah od zaraze koronavirusom ne zaobilazi nijednu državu svijeta

20.3.2020. u 13:18/ Hina

Svijet, vlade i tvrtke bore se s najvećom javnozdravstvenom krizom od pandemije gripe 1918. dok globalna pošast koronavirusa izaziva paniku stanovništva i pad financijskih tržišta nesmiljenim brojkama: preko 246.000 zaraženih i više od 10.000 umrlih, na što vlade reagiraju sve većim ograničenjima kretanja.

Zemlje širom svijeta uvode sve jače restrikcije u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa.

Argentina je donijela odluku o stavljanju cijele zemlje u karantenu do 31. ožujka, kao prva latinskoamerička država koja je to učinila kako bi suzbila širenje opasnog virusa.

Austrija je produžila karantenu, prvotno predviđenu samo na tjedan dana, do 13. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Kalifornije, najmnogoljudnije američke savezne države, donio je u četvrtak uredbu o strogom ograničavanju kretanja za 40 milijuna stanovnika, zatraživši da ostanu kod kuće u jeku pandemije koronavirusa, dok je Washington poručio Amerikancima da se hitno vrate u SAD jer se u suprotnom možda neće moći vratiti.

"Procjenjujemo da će otprilike 56 posto naše populacije, 25.5 milijuna ljudi, biti zaraženo virusom tijekom idućih osam tjedana", rekao je.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Kalifornija je među najteže pogođenim američkim saveznim državama, a do sada je umrlo 18 osoba od koronavirusa, prema podacima sveučilišta John Hopkins. Kod oko tisuću stanovnika Kalifornije potvrđen je koronavirus. Ukupno u SAD-u je dosad od koronavirusa umrlo 205 ljudi.

Drugi dan za redom, u Kini, otkuda je sve krenulo, nije bilo domaćeg slučaja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je u međuvremeu postala četvrta zemlja koja je zabilježila više od tisuću mrtvih nakon Kine, Italije i Irana.

Čelnik finskogzavoda za javno zdravstvo u petak je poručio kako smjernice WHO-a, koji je pozvao države da testiraju što je više osoba moguće, nemaju smisla jer osobe koje imaju blage simptome te im ne treba liječnička pomoć nemaju nikakve koristi od testiranja, a troše se resursi.

"Ne testiramo koliko bismo mogli, već onda kada je potrebno", kazao je Salminen.

Cjepivo za 12 do 18 mjeseci

Multinacionalne kompanije u farmaceutskoj industriji obvezale su se u četvrtak da će proizvesti cjepivo za koronavirus za 12 do 18 mjeseci i da će ono biti dostupno "u svim dijelovima svijeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i ako se proizvede negdje drugdje, osigurat ćemo da cjepivo bude dostupno svima kojima je potrebno u bilo kojem dijelu svijeta", rekao je Paul Stoffels, potpredsjednik izvršnog odbora Johnson&Johnsona na videokonferenciji koju je organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača (IFPMA).

Velika Britanija uključuje studente medicine u borbu?

Britanija, koja je zatvorila u petak škole i sveučilišta, traži pomoć 65.000 umirovljenih medicinskih sestara i liječnika. Moli ih da se vrate na posao kako bi pomogli u spašavanju života.

Studentima završne godine medicinskog fakulteta također je ponuđeno da se priključe borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji je odnio 137 života u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zaraženo je 2.717 ljudi. 

Od petka više nema ni promjene kraljevske straže ispred Buckinghamske palače u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka će možda potpunoograničiti kretanje

U Njemačkoj 14.000 zaraženih i vlada razmatra potpuno ograničenje kretanja.

U nekim gradovima poput Freiburga je već uvedeno ograničeno kretanje i napuštanje doma dopušteno je samo u slučaju odlaska u trgovinu živežnim namirnicama, apoteku ili k liječniku.

U većim gradovima poput Berlina ideja o potpunom ograničenju kretanja građana ne nailazi na plodno tlo.

"Zabrana izlaska iz domova isto nije mjera koja sve rješava", rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller. Ona je najavio da će vlasti u njemačkoj metropoli, ako bude zatrebalo, energičnije postupati prema onima koji se ne pridržavaju mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski sat na Haitiju, vojska na malezijskim ulicama

Vlada Haitija je u četvrtak proglasilo izvanredno stanje zbog koronavirusa te se zatvaraju granice i uvodi policijski sat, nakon prva dva potvrđena slučaja u najsiromašnijoj državi zapadne hemisfere.

Sve zračne i pomorske luke te granice zatvorene su na Haitiju od četvrtka, izuzev za protok robe.

Škole, sveučilišta i industrijski parkovi su zatvoreni, a policijski sat vrijedi od 20 sati do 5 ujutro.

Malezija će pak rasporediti vojsku u nedjelju kako bi se provela odluka o ograničenju prometa i kretanja, rekla je malezijska vlada koja se bori s najvećim brojem zaraženih koronavirusom u jugoistočnoj Aziji.

Malezija je u srijedu zatvorila granicu, škole i objekte koji nisu nužni te je zatražila od stanovnika da ostanu u svojim domovima, upozoriši ih da slijedi "cunami" novih slučajeva, ako se ne budu poštovale restrikcije.

Ljudi su nastavili ići u restorane i parkove, usprkos zabranama, kazao je ministar obrane Ismail Sabri Yaakob u petak i dodao da su moguća uhićenja ako se nastave kršenja zabrane.

U Turskoj rapidno raste broj zaraženih

Turski predsjednik Tayyip Erdogan uredbom je u petak odgodio sve događaje u sektorima znanosti, kulture i umjetnosti.

U Turskoj su umrle do sada četiri osobe od koronavirusa, a u četvrtak je potvrđeno 359 slučajeva zaraze, nakon što je tek prošloga tjedna zabilježen prvi slučaj.

Broj zaraženih otprilke su udvostručivao svakoga dana od nedjelje.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da se 9800 nalazi u karanteni, dok je Erdogan rekao da bi Turci trebali ostati u svojim domovima najmanje iduća tri tjedna.

Ankara je suspendirala letove za 20 zemalja, zatvorila škole, kafiće i barove te je zabranila mise i na neodređeno otkazala utakmice u glavnim sportskim ligama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
velika akcija policije

Pljačkali kuće diljem Španjolske, Francuske i Portugala. Pala 31 osoba, među njima i Hrvati?

Više s weba