'Ucjena na ideološkim temeljima'

Žestoka retorika Viktora Orbana: 'Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Orban, na vlasti u Mađarskoj duže od desetljeća, često je kritiziran zbog potkopavanja demokracije u svojoj državi, nekoć pod sovjetskom kontrolom

13.11.2020. u 11:02/ Hina

Mađarska ne može prihvatiti vezanje europskih sredstava za kriterij vladavine prava jer bi Europska unija zbog toga počela sličiti na Sovjetski Savez, rekao je u petak premijer Viktor Orban. 

Orban, na vlasti u Mađarskoj duže od desetljeća, često je kritiziran zbog potkopavanja demokracije u svojoj državi, nekoć pod sovjetskom kontrolom. U petak je rekao kako "mađarski novac ne može biti oduzet", a dan ranije je o prijedlogu kriterija vladavine prava razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Orban je njemačkoj čelnici rekao kako Mađarska ne može blokirati tu mjeru koju je predložio Europski parlament, a njemačko predsjedništvo bi ju moglo prihvatiti, jer je za nju dovoljna dvotrećinska većina, no da bi time "pretvorili EU u Sovjetski Savez". 

Ucjena na ideološkim temeljima

Mađarski čelnik smatra kako bi to predstavljalo "ucjenu na ideološkim temeljima bez objektivnih kriterija". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo to htjeli. Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez", dodao je mađarski čelnik, ipak ne zaprijetivši da će staviti veto na cijeli proces usvajanja europskog proračuna. 

Poljska prijeti blokadom proračuna

Glavni Orbanov saveznik, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poslao je pismo institucijama EU-a zaprijetivši da će blokirati proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine ako EU doista uvede kriterij vladavine prava. 

Upravo se čita

Image
OSTATAK MALO SLABIJE

Kanadski izbornik nakon debakla: 'Prvih pola sata smo odigrali na razini najboljih'

Njega zagovaraju Europski parlament i nekoliko sjevernih europskih država poput Nizozemske koji su zahtijevali i strožu formulaciju mjere. 

Poljska i Mađarska, kao i ostale članice EU-a, mogu staviti veto na usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira, no to bi naštetilo i njima kao državama koje su primile najviše europskih sredstava i u kojoj pobornici vladajućih stranaka često ovise o europskih subvencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaostala iz rata

Eksplozija mine u šumi kod Bugojna: jedan radnik poginuo, dvojica ozlijeđena

Više s weba