BRILJANTAN UM

Zvali su je 'ljudsko računalo': Preminula jedna od najvažnijih NASA-inih matematičarki Katherine Johnson

Image
Foto: NASA / Facebook

Johnson je u NASA-i provela 33 godine i radila je na misijama Merkur i Apollo

24.2.2020. u 18:09/ Hina

Katherine Johnson, crnkinja i briljantna matematičarka koja je imala jednu od ključnih uloga u slanju ljudske posade na Mjesec i čiji je geniji prikazan u filmu "Skrivene brojke", preminula je u ponedjeljak u 101. godini, objavila je NASA.

VEZANE VIJESTI

"NASA je s tugom primila vijest da je Katherine Johnson preminula jutros u 101. godini života. Ona je heroj Amerike i njezina pionirska ostavština nikada neće biti zaboravljena", navodi se u priopćenju.

Bivši predsjednik Barack Obama dodijelio joj je 2015. Predsjedničku medalju slobode. Na dodjeli nagrada dužnosnik NASA-e je rekao da se radi o jednom od "najvećih umova ikada kojim se mogu dičiti naša agencija i naša zemlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson je u NASA-i provela 33 godine i radila je na misijama Merkur i Apollo.

Njezin lik, kao i likovi njezinih crnih kolegica Dorothy Vaughan i Mary Jackson, utjelovljen je u filmu "Skrivene brojke" iz 2016. koji je bio nominiran za Oscara.

Upravo se čita

Image
kod glinske poljane

Noćas potres 3,0 prema Richteru na Banovini

One su pomogle Americi pobijediti u svemirskoj utrci sa suparničkim Sovjetskim Savezom i istodobno ubrzale borbu za jednaka prava i prilike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari su bili oduševljeni filmskom pričom o vizionarskom trojcu žena koji je nadišao rod, rasu i profesionalne granice na putu prema pionirskim letovima u svemir.

Johnson je odrasla u Zapadnoj Virginiji u razdoblju u kojem su prilike za crnce zbog segregacije bile ograničene, no njezina nadarenost za matematiku nije prošla nezapaženo te su se roditelji odselili u gradić u kojem je postojala gimnazija i za crnce.

Već s 15 godina primljena je na državno sveučilište  West Virginia State College gdje je i diplomirala matematiku i francuski.

Nakon profesorske karijere zaposlila se 1953. u Nacionalnom savjetodavnom odboru za aeronautiku, instituciji koja je bila preteča NASA-e, zajedno s desetak drugih crnih žena. U NASA-i je radila do umirovljenja 1986.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'destabilizirat će europski narod'

Stotine u Parizu prosvjeduju protiv poplave migranata: 'Ovo je neviđena tragedija za Europu'

Više s weba