USPORENI INTERNET

Opća panika: Traje najteži hakerski napad u povijesti

Image
Foto: RTL

U istragu su do danas bile uključene policije pet zemalja, ali nijedna se nije htjela javno time pohvaliti da i sama ne bi postala metom napada.

27.3.2013. u 18:17/ RTL

Internet je u posljednje vrijeme usporen zbog, kako tvrde stručnjaci za sigurnost, najvećeg kibernetičkog napada te vrste u povijesti, izvješćuje u srijedu BBC.

Zbog sukoba između udruge Spamhaus koja se bori protiv 'spamova', tj. neželjene pošte i drugih neželjenih sadržaja i Cyberbunkera, nizozemske 'hosting' tvrtke, slijedili su brojni napadi, protunapadi i odmazde koji su uvelike poremetili internetsku mrežu. Osim što posljedice toga osjećaju usluge poput Netflixa, popularna servisa za streaming, stručnjaci se brinu da bi sukob mogao ugroziti bankovne sustave i sustave elektroničke pošte. Cijeli slučaj, tvrdi BBC, istražuje pet nacionalnih policija, tj. odjela za cyber kriminal.

Image

Hakeri

Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA
Image

Hakeri

Thinkstock/ILUSTRACIJA

Spamhaus posjeduje cijelu datoteku servera poznatih po tome da se koriste u nečasne svrhe. Spamhaus je nedavno blokirao servere koje održava Cyberbunker koji tvrdi da će omogućiti zakupljivanje web stranica svima, osim pedofilskih stranica i materijala koji promiču terorizam.

Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik Cyberbunkera, smatra da Spamhaus zloupotrebljava svoj položaj te da mu se ne bi smjelo dopustiti da određuje "što smije, a što ne smije ići na internet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spamhaus tvrdi da iza kibernetičkih napada upravo stoji Cyberbunker u suradnji s "kriminalnim skupinama" u istočnoj Europi i Rusiji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAKO SAČUVATI PRIVATNOST

Google pamti i zna apsolutno sve o vama!

Više s weba