O NJIMA SE PRIČA

Strast prema inovacijama Ivanu i Željku je zajednička: isprobali smo neke njihove izume

20.5.2016. u 18:20/ Nives Polovina Barun

Ivan i Željko generacijski možda nemaju baš puno veze, no jedna stvar im je zajednička - strast prema inovacijama. Mnogo su toga već do sada izumili, a mi smo to danas i isprobali. Pa i 70 kilograma tešku balsku haljinu

Upoznajte 18-godišnjaka o kojem bi ubrzo mogao pričati baš cijeli svijet. Bežično punjenje mobitela, predmeti koji lebde u zraku i famozna muzikalna Teslina zavojnica koja koristi zvuk gitare za modulaciju iskre. Sve to nastalo je u jednoj sobici u Ivanić Gradu.

"Točno se sjećam ljetnih praznika između 2. i 3. razreda osnovne škole dok smo se igrali, dok mi je bilo mi je dosadno najčešće bih pomagao tati u garaži dok je oko šarafio nešto, pridržavao bih mu i dodavao alat i slično", otkriva Ivan Kožar.

I tako se zaljubio u alate i inovacije. Puno je toga već izumio, a sa svojim inovacijama Ivan osvaja svjetska priznanja. Već je dobio i prve poslovne ponude. No ne da se on iz svog grada. Kaže, želi još puno toga izumiti.

"Izumio sam levitaciju, bilo što na da se zalijepi magnet može pomoću ove naprave levitirati i nekoliko centimetara u zraku", demonstrira Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlakić je djelo malo iskusnijeg inovatora. Vožnjom u tramvaju koji ide na baterije, Željko Vrbanus osvojio je nagrade, ali i ono navažnije - suprugu. "Bajkić" kako ga od milja zove, stvarao je 500 sati.

"Ide na struju, a može ići bez tračnica. Ovo je sve retro, sve je napravljeno kao nekad i instrumenti koji su tu sve iz te godine i pepeljare su bile u tramvajima. To sam pronašao po svim otpadima u Hrvatskoj. Ženskice su oduševljene jer je i za njih to bajkovito", kaže Željko Vrbanus.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Ovaj vremešni inovator po sadašnju je suprugu došao u tramvaju, ali tek ju je sada u ovim poznim godinama iznenadio darom koji bi je doslovno mogao oboriti s nogu.

Naime, napravio je haljinu koja je teška 70 kilograma, ima 2880 Swarovski kristala, a radila se 385 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko i Ivan samo su dio prave male tvornice inovacija o kojima sad već priča cijeli svijet. Ivan ima još puno neispunjenih želja. A njegov bi 3D hologramski displej mogao promijeniti cijeli multimedijalni svijet.

Čeka ga očito dugo toplo ljeto, a bogme i Željka, osim ako mu supruga ne zabrani vožnje ovim simpatičnim retro "bajkićem".

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAKO SAČUVATI PRIVATNOST

Google pamti i zna apsolutno sve o vama!

Više s weba