presuda suda

Trojica nizozemskih vojnika oslobođena optužbi za smrt Bošnjaka u Srebrenici

Image
Foto: www.thinkstockphotos.com

Nesposobnost nizozemskih mirovnih snaga da Srebrenici zajamči status sigurnog područja imala je dugoročne političke posljedice u Nizozemskoj

29.4.2015. u 13:32/ J.G./Hina

Nizozemski sud u srijedu je donio presudu prema kojoj trojicu nizozemskih vojnika koji su trojicu bosanskih muslimana potaknuli da napuste UN-ovu bazu u Srebrenici, ne treba sudski goniti zbog njihove smrti.

Rodbina triju žrtava od sudaca je tražila da državno odvjetništvo podigne optužnice protiv nizozemskog zapovjednika ThomaKarremansa i dvojice njegovih podređenih, koje bi ih teretile da su svjesno dopustili da trojica Bošnjaka otiđu u smrt ili su ih na to prisilili.

No prizivni sud u Arnheimu objasnio je da je tužiteljstvo donijelo ispravnu presudu kada je prošle godine odlučilo ne pokretati sudski proces protiv trojice nizozemskih vojnika.

"Zamjenik bataljuna nije bio obvezan znati da je MuhamedNuhanović mogao biti ubijen nakon odlaska iz baze", stoji u priopćenju suda te se dodaje da ta činjenica oslobađa Karremansa optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuhanovićev otac Ibro bio je prestar za vojnu službu i mogao je ostati u bazi no dobrovoljno je odlučio odande otići zajedno sa suprugom i sinom. "To je bila hrabra odluka koja zaslužuje svako poštovanje. No riječ je o njegovoj odluci, za koju se optuženi ne može smatrati odgovornim", stoji u objašnjenju suda.

Nesposobnost nizozemskih mirovnih snaga da Srebrenici zajamči status sigurnog područja imala je dugoročne političke posljedice u Nizozemskoj, zbog čega je 2002., nakon izvješća u kojemu se nizozemski vojnici kritiziraju za vojne propuste u Bosni i Hercegovini, vlada podnijela ostavku.

Upravo se čita

Image
Novi detalji

Uhićen 29-godišnji Ivan Božić koji je automobilom pogazio policajca i pobjegao

Više s weba

Pročitajte još

Image
novi detalji

Vođa militanata IS-a nije umro u borbi? Amerikanci objavili da se raznio

Više s weba