pravni apsurd?

Tužiteljstvo traži određivanje istražnog zatvora za Glavaša

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tužiteljstvo od zagrebačkog Županijskog suda traži da se Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

30.1.2015. u 17:08/ K.T./HINA

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od suda da odredi istražni zatvor BranimiruGlavašu jer mu je sada na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.

Tužiteljstvo od zagrebačkog Županijskog suda traži da se Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestaloegzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Tjeralicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. siječnja, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Po Zakonu o kaznenom postupku, istražni zatvor se određuje temeljem presude kojom je izrečena kazna zatvora od pet ili više godina.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Zasad nije poznato kada će zagrebački Županijski sud odlučivati o zahtjevu tužiteljstva, a Glavašev odvjetnik DraženMatijević očekuje da bi se to moglo dogoditi početkom idućeg tjedna.

Matijević smatra da se Glavašu ne može odrediti istražni zatvor jer je vrijeme koje je dosad proveo u istražnom zatvoru i zatvoru dulje od pet godina, dok istražni zatvor s produljenjima u njegovom slučaju može trajati najdulje četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi mu ponovno bio određen zatvor proizlazilo bi da bi on u njemu bio više od pet godina što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku", kazao je Matijević. Nazvao je pritom "pravnim apsurdom" stajalište Državnog odvjetništva po kojem se okrivljeniku istražni zatvor uračunava u zatvorsku kaznu, ali se izdržana zatvorska kazna ne uračunava u istražni u zatvor.

Glavaš je preko svoje obitelji i stranke HDSSB najavio da će najvjerojatnije u nedjelju doći u Osijek, gdje mu prijatelji priređuju svečani doček.

Odredi li mu Županijski sud istražni zatvor mora mu biti dostavljeno rješenje i onda mora biti uhićen, a kao krajnja mjera u slučaju nedostupnosti slijedi raspisivanje tjeralice.

Odvjetnik ne vjeruje da će sud donijeti takvu odluku. "Bitno je to da je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Glavaša jer su mu bila povrijeđena ljudska prava zajmčena Ustavom", kaže Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ispred KBC Split održan prosvjed podrške zdravstvenim radnicima

Više s weba