SVJEŽIJE TEK ZA VIKEND

U Hrvatskoj vruće kao u paklu!

23.8.2011. u 19:56/ rtl.hr

Hrvatska je na udaru vala nezapamćenih vrućina za ovo doba godine. Cijela zemlja je kao pod pekom, a najviša temperatura izmjerena je u Kninu, i to čak 39 stupnjeva. Najgore tek dolazi.

Vrućine će iz dana u dan sve do petka još rasti. Nakon kratkotrajnog osvježenja neuobičajeno toplo vrijeme čeka nas gotovo do sredine rujna.

Temperatura od 34 Celzijeva stupnja u hladu za mnoge je previše, pa glavnim zagrebačkim trgom šeću samo oni koji  moraju dok ostali traže spas u vodi.

Najugodnije je u klimatiziranim prostorijama. Potrošnja struje porasla je već u ponedjeljak na 54 i pol tisuće MWh - gotovo 18 posto više no što se trošilo prije zatopljenja. Potrošnja bi uskoro mogla oboriti i rekordnih 56.000 megavatsati iz srpnja.

Raste i potrošnja vode, a tik do srpanjskog rekorda su i Osječani. U grad ide 675 litara vode u sekundi te sustav kaže da će potrošnja prijeći 40 000 kubika što je jako puno.

Jako sunce travu je ipak spalilo i to ne samo u Osijeku. Mnogi su hrvatski gradovi u utorak brojili višak stupnjeva, a najtopliji dani nas tek čekaju.

Taj će pakao biti lakše podnijeti uz more, no Šibenčani, kažu, ne pamte da je u kolovozu bilo ovako vruće.

More će mnogima biti jedini spas, a meteorolozi kažu, kupat će se - još dugo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vječni tabu

Eutanazija svugdje oko nas, a u Hrvatskoj? 'Mislim da bi svaki čovjek morao imati mogućnost odluke'

Više s weba