OTKRIĆE STOLJEĆA

U Ozirisovom hramu pronašli Kleopatru?

19.4.2009. u 16:12/ D.M./Hina

Arheolozi vjeruju da bi se u Ozirisovom hramu u Egiptu mogla nalaziti tijela egipatske kraljice Kleopatre i njezina ljubavnika Marka Antonija.

KAIRO - Visoko na brdu s pogledom na Sredozemlje, duboko ispod obrađenih slojeva vapnenca u hramu egipatskog boga Ozirisa, možda se nalaze tijela egipatske kraljice Kleopatre i njezina ljubavnika Marka Antonija, smatraju arheolozi.

Kleopatrin grob nikada nije pronađen, a arheolozi sada otkrivaju sve više i više dokaza da su svećenici prenijeli njezino tijelo u Ozirisov hram u Abusiru, 50 kilometara zapadno od Aleksandrije.

"To bi moglo biti najvažnije otkriće 21. stoljeća", rekao je u nedjelju glavni egipatski arheolog Zahi Havas u Ozirisovom hramu. "Ovo je savršeno mjesto za skrivanje", dodao je.

Arheolozi iz Egipta i Dominikanske Republike planiraju ove jeseni početi iskapanja u potrazi za grobom. Zasad su pomoću radara locirali tri komore 20-ak metara ispod površine hrama. Povjesničari vjeruju da su Kleopatra i Marko Antonije bili pokopani zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheolozi su nedavno u blizini hrama pronašli groblje s nekoliko pozlaćenih mumija što naznačuje da se u blizini nalaze grobovi kraljevske obitelji. Prethodno su našli novčiće s Kleopatrinim likom i neke stvari koje su mogle pripadati Marku Antoniju.

No, iskapanja ne mogu početi do jeseni, iz sigurnosnih razloga, jer se u blizini nalazi ljetnikovac egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Upravo se čita

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

U slučaju da stvarno pronađu grobove, arheolozi očekuju da će Kleopatrino tijelo biti balzamirano, ali ono Marka Antonija vjerojatno ne, jer nije bio niti Egipćanin niti kralj.

Stručnjaci su dosad pretpostavljali da je Kleopatra pokopana u Aleksandriji, na lokaciji koja se danas nalazi duboko pod morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kleopatra je bila egipatska kraljica iz dinastije Ptolomejevića, a samoubojstvo je počinila 31. godine pr.n.e. nakon što je rimski car Oktavijan porazio njezina ljubavnika i saveznika, bivšeg rimskog generala Marka Antonija, i nakon toga okupirao Egipat.

Više s weba

Pročitajte još

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

Više s weba