kako im pomoći?

U školama sve više gladne djece, vlasti ne znaju koliko ih ima!

30.10.2014. u 19:05/ RTL

Javnost je zaprepastila infromacija da dio učenika osnovne škole u Belom Manastiru gladuje. Obrok od pet kuna dnevno svome djetetu ne mogu priuštiti svi roditelji, pa učiteljice za djecu plaćaju hranu. Ali to nije jedini takav slučaj.

Ni za današnji meni od pilećeg batka, pomfrija i kupus salate nisu sva djeca u Osnovnoj školi Franje Tuđmana u Belom Manastiru imala pet kuna.

"Svakodnevno nam djeca dolaze koja se ne hrane u kuhinji i onda se mi potrudimo da djeca koja ne dođu jesti, da te obroke stavljamo sa strane za djecu koja taj obrok ne mogu platiti. Ali ta djeca sada već znaju da kad dođu ovdje kod teta kuharica da neće ostati gladna", pojasnila je prehrambena tehničarka Renata Janoš.

"Najlakše je to primjetiti u prvim razredima jer ta djeca vrlo teško skrivaju želju za tom hranom i vrlo teško podnose kad vide drugu djecu da idu u kuhinju, a oni ne mogu", priznao je ravnatelj OŠ Franje Tuđmana Beli Manastir Damir Mendler.

Zato je na Gradskom vijeću tražio da u proračun za iduću godinu Grad osigura novac kako ni jedno dijete više ne bi bilo gladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo institucionalno pokušati to riješiti preko proračuna. Znači, da Grad to svaki mjesec plaća onima koje dobijemo od Zavoda za socijalnu skrb odnosno od ravnatelja škole spisak", izjavio je Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih poručuju da je tu riječ o ignoriranju sustava.

Upravo se čita

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

"Procedura je da učiteljica obavjesti ravnatelja da je dijete gladno pa ravnatelj socijalnu službu", istaknula je načelnica Sektora za podršku ustanovama pri Ministarstvu socijalne politike Ana Butković.

U Centru za socijalnu skrb u Belom Manastiru cijeli se dan nitko nije javljao na telefon. No, ova priča ne prestaje u Baranji. I u Zagrebu ima gladnih školaraca, iako gradski proračun subvencionira učeničke obroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo jedno dvoje ili troje učenika kojima roditelji jednostavno ne mogu subvencionirati hranu i onda se mi kao škola pobrinemo za takva tri učenika", rekao je ravnatelj OŠ Bartol Kašić Zagreb Marijan Grbac.

Brinu se škole za svoje učenike najbolje što mogu. Očekivati je da će isto napraviti i resorno Ministarstvo obrazovanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Zovu je 'prorok za gužve': Dubrovnik osmislio aplikaciju koja otkriva koliko se ljudi nalazi u gradu

Više s weba