Vinkovački Tristan i Izolda

U zagrljaju i u smrti: Otkriven grob para iz daleke prošlosti

3.7.2012. u 18:20/ RTL

U vrlo kratkom vremenu u Vinkovcima još jedno senzacionalno arheološko otkriće! Pronađena su 62 rimska groba iz razdoblja od drugog do četvrtog stoljeća, a među njima i grob bračnog para u zagrljaju. Odmah su prozvani vinkovački Tristan i Izolda. Najveće iznenađenje je masovna grobnica s ostacima 70-ak ljudi.

U zagrljaju i u smrti. Trebalo je tisuću i šesto godina da ih otkriju arheolozi - na dubini od metar i pol nasred Vinkovaca.

"Pronađen je grob najvjerojatnije bračnog para koji su vjerojatno umrli uslijed neke epidemije zajedno te su zajedno i pokopani u zagrljaju. Znači, položeni su zagrljeni", tvrdi HrvojeVulić, voditelj arheološkog istraživanja.

Vinkovački Tristan i Izolda pokopani su među rimskim grobnicama iz vremena Cibale od 2. do 4. stoljeća.

"Iznenadila nas je količina pronađenih grobova jer smo našli 62 groba na površini nešto manjoj od 200 kvadratnih metara", dodao je Vulić.

Iznenadio ih je i grob dvogodišnje djevojčice sa zlatnim naušnicama. Ipak, najveće iznenađenje pronalazak je masovne grobnice s ostacima 70-ak osoba.

"Uznemirujući detalj je da su kosti, odnosno dijelovi tijela položeni dok još nisu bili skeletizirani, dok je još meso bilo na njima. Netko je velikoj količini ljudi odrezao glave, dijelove trupa", kazao je voditelj arheološkog istraživanja.

Tko su te žene, djeca i muškarci, otkrit će DNA i antropološka analiza. Sad se može samo nagađati.

"Ili se radilo o nekakvoj bitci, odnosno nekakvom upadu u sam grad ili se radilo o gušenju nekakve pobune lokalnog stanovništva od strane Rimljana, ili se čak, pak, možda radi o nekakvom masovnom pogubljenju kršćana", tvrdi Vulić.

Iako su tri četvrtine grobova opljačkane, još u rimsko doba, ipak je ostalo dvjesto vrijednih nalaza - nakita, posuđa i novca. Sve to će na konzervaciju i restauraciju. Kad zabljesnu starim sjajem, predstavit će se javnosti.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pet godina zatvora: O žalbi na nepravomoćnu presudu Daruvarcu odlučivat će sud u Splitu

Više s weba