prodanović uzvraća udarac

'USKOK je poslao svjedokinju da me isprovocira'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Čedo Prodanović, jedan od odvjetnika optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera, na današnjem je suđenju u slučaju Fimi medija kazao da mu je USKOK 'poslao' svjedokinju koja ga je trebala isprovocirati na kazneno djelo poticanja na lažno svjedočenje.

4.12.2012. u 14:41/ RTL/Hina

Osvrćući se na jučerašnji iskaz svjedokinje Ide Kavelj, koja je kazala da je odvjetnik bivšoj tajnici u Vladi Željki Canjugi savjetovao da na sudu ublaži iskaz protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, odvjetnik Čedo Prodanović je ustvrdio da se sve odigralo prema USKOK-ovom scenariju.

"Saznao sam da je USKOK poslao svjedokinju k meni da isprovocira moje kazneno djelo, a to je zabranjeno", kazao je Prodanović.

Tužiteljica Željka Mostečak odgovorila mu je da USKOK nikada nikoga nije poticao na kazneno djelo, a posebno ne Prodanovića,'čiji su intelektualni kapaciteti svima poznati'. Podsjetila je i da je svjedokinja kazala da ju je na sastanak kod njega pozvala bivša Sanaderova suradnica Bianca Matković te da je sama trebala odlučiti hoće li se pozivu odazvati ili neće.

"Svjedokinja se obratila USKOK-u i rekla da je dobila poziv za sastanak, zato smo je o tome i pitali na jučerašnjoj raspravi", dodala je tužiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda USKOK zaista i cijeni moje intelektualne sposobnosti, ali vaše očito ne", kazao je Prodanović predsjednici sudskog vijeća Ivani Čalić, dodajući da u USKOK-ove konstrukcije može povjerovati 'samo retardirana osoba'.

"Šalju mi osobu na sastanak, postavljaju joj pitanja, a sve se dogodilo po Duhu Svetom. Ja tome ne vjerujem, a siguran sam ni vi. Time se ne bih niti bavio da to ne ugrožava moj rad i prava obrane", zaključio je Prodanović, ističući da je zbog spornog sastanka u medijima ispao 'zadnji kriminalac'.

Upravo se čita

Image
BEZ IZGUBLJENOG BODA

Nexe bez greške: Našičani slavili protiv izravnog konkurenta za prvo mjesto skupine

Image
Foto: PIXSELL
Image
PIXSELL

Ponovio je i jučerašnju tvrdnju da nije glup kako bi bilo koga nagovarao na lažno svjedočenje pred svjedocima, posebno ako su u pitanju optužbe za koje nitko od ispitanih svjedoka nije teretio njegova branjenika.

Među bivšim zaposlenicima HDZ-a koji se u ovom slučaju ispituju jer su 'na ruke i bez ugovora primali naknade iz stranačkog crnog fonda danas je svjedočila i supruga bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka koji se također tereti da je sudjelovao u izvlačenju 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zbog braka s Mačekom nije morala svjedočiti, Katarina Marković je ustvrdila da je Maček ostavke na sve dužnosti dao upravo zbog Fimi medije.

"Marketinške agencije žalile su mu se da više od 50 posto državnih poslova dobiva Fimi medija", kazala je svjedokinja, dodajući da su slične primjedbe Mačekovu partneru Miroslavu Kovačiću dolazile od direktora javnih poduzeća.

Maček i Kovačić o svemu su izvijestili Sanadera, njegovu zamjenicu Jadranku Kosor i tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, posvjedočila je Katarina Marković.

Ona je jedna od svjedoka koja je ilegalnu naknadu u HDZ-u primala i nakon što je s posla u toj stranci premještana u vladin ured za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput Željke Canjuge i Zrinke Šekoranje novac je od optužene bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević primala jer je nakon posla u vladi obavljala stranačke dužnosti.

Novac su na crno primali i portir Danijel Tikvan te Sanaderov vozač Denis Lacić koji je, osim plaće, na ruke primao naknadu od 1.500 kuna sve do zaposlenja u MUP-u 2004.

I Sanaderova tajnica Jasenka Hmelina je posvjedočila da je uz plaću na ugovor o djelu jednom prilikom od Branke Pavošević dobila kuvertu sa šest ili sedam tisuća kuna, iako je za prekovremeni rad tražila tek pokoji slobodan dan.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pogledajte loše reakcije Hajdukove obrane

Više s weba