PRIJETNJA VEĆIM sankcijama

Usporedio Rusiju s nacistima: 'Morali bi naučiti lekciju iz povijesti'

Image
Foto: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL

Kako piše britanski Telegraph, David Cameron usporedio je Rusiju s nacističkom Njemačkom zbog ratne ofenzive u Ukrajini dan uoči sastanka s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

14.11.2014. u 9:47/ I.H./Hina

Ruske akcije u istočnoj Ukrajini su neprihvatljive i mogle bi dovesti do većih sankcija od strane SAD-a i Europske unije, izjavio je u petak britanski premijer David Cameron u Australiji.

"I dalje se nadam da će Rusi shvatiti da treba dopustiti Ukrajini da se razvija kao samostalna i slobodna zemlja, slobodna u donošenju svojih odluka", rekao je Cameron na konferenciji za novinare u Canberri.

Kako piše britanski Telegraph, David Cameron usporedio je Rusiju s nacističkom Njemačkom zbog ratne ofenzive u Ukrajini dan uoči sastanka s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

"Već smo vidjeli kakve to posljedice može izazvati i morali bi naučiti lekciju iz povijesti i pobrinuti se da se to ne dogodi opet", rekao je britanski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju za slanje vojnika i oružja, kako bi pomogla separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini koji su pokrenuti novu ofenzivu u sukobu u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi. SAD je upozorio Rusiju da bi je zapad mogao kazniti za njezinu "vojnu eskalaciju" krize.

Image

David Cameron

Foto: AP Images
Image

David Cameron

AP Images

"Ako Rusija zauzme pozitivan stav prema ukrajinskoj slobodi i odgovornosti, moglo bi doći do uklanjanja sankcija, ali ako će Rusija utjecati na daljnje pogoršanje situacije, sankcije bi se mogle pojačati. To je vrlo jednostavno", zaključio je David Cameron.

Upravo se čita

Image
'MAHAO ORUŽJEM'

U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Indoneziji ranjene 3 osobe

Summit čelnika zemalja članica G20 koji počinje u subotu u Brisbaneu mogao bi se pretvoriti u svojevrstan obračun između zapadnih čelnika i ruskoga predsjednika Vladimira Putina, s obzirom na najnovija izvješća prema kojima ruske trupe ulaze u istočnu Ukrajinu.

U središtu razgovora lidera G20 u Brisbaneu, bit će poticanje svjetskoga gospodarskog rasta, osiguravanje stabilnosti globalnoga bankarskog sustava i zatvaranje rupa u zakonu za velike multinacionalne tvrtke kako bi im se onemogućilo neplaćanje poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su SAD i Kina prošli tjedan postigli dogovor o ekonomskim i gospodarskim pitanjima, te sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, u središte rasprava doći će pitanje sigurnosti.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Jean-Claude uhićen zbog silikona

Više s weba