Vino ih je opilo...

Uzbune nema! Imamo prošek i u Europskoj uniji!

4.4.2013. u 19:04/ RTL

Put u Europsku uniju je, dakle, osiguran baš kao i budućnost hrvatskog prošeka. Ali tek nakon što su aljkavi činovnici u ministarstvu poljoprivrede pažljivim čitanjem ugovora s eu shvatili da to nije bilo upitno. Hoće li za lažnu uzbunu netko odgovarati?

Sve dileme su riješene. Prošeka će na policama biti i nakon prvog srpnja.  A tko je kriv što se do jučer tvrdilo suprotno? Premijer brani nadležnog ministra.

Sve je počelo kada je nedavno objavljeno pa povučeno priopćenje ministratsva poljoprivrede u kojem je pisalo:

Proizvođači prošeka zato su pozvani na sastanak u ministarstvo. S kojeg su izašli umireni - u roku od 35 dana dogovorit će se oko recepta za  prošek.

O svemu je baš danas progovorila i Europska komisija. "Hrvatske vlasti od 1. srpnja moraju poštovati pravila, što znači, ako nema u pristupnim pregovorima dogovorenog izuzeća,a u slučaju prošeka ga nema, da potrošači ne smiju biti dovedeni u zabludu u vezi s nekim proizvodom čiji naziv podsjeća na talijansko vino prosecco."  

Zna se što je prošek, iako se u nas proizvodi na nekoliko načina. A da bi ga zaštitili morat će imati jedinstvenu recepturu - cijeli postupak može potrajati godinama.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Policija 'nadmudrila' bajkere, ali oni ne odustaju: 'Prijelaz preko Krčkog mosta mora biti besplatan'

Više s weba