Iz banskih dvora

Ministar Božinović o Orbanovom svojatanju Rijeke: 'Veleposlaniku Mađarske uručili smo prosvjednu notu'

Image
Foto: RTL

Rekao je i da je hrvatski veleposlanik u Budimpešti od mađarske strane zatražio dodatno pojašnjenje, a da hrvatski građani ne bi trebali biti zabrinuti

10.5.2022. u 14:56/ RTL Vijesti


Odgovarajući na pitanje novinara da je mađarski premijer Viktor Orban rekao im je oduzeta luka u Rijeka, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Vlada RH vodi jasnu politiku dobrosusjedskih odnosa, ali da će zaštititi nacionalne interese.

"Pozvali smo veleposlnaika Mađarske i uručili mu notu, osudili smo izjavu. Naš veleposlanik u Budimpešti zatražio je prijem i objašnjenje izjave. Nikakve pretenzije ne mogu proći. Pretpostavljam da to koriste za unutarnje potrebe. rvatski teritorij je neupitan, hrvatski građani trebaju biti zabrinuti", rekao je ministar.

Na pitanje, je li Vlada popustljiva,odgovorio je da je dobrosusjedstvo temelj odnosa i da ne može reći da Mađarska nije podprla Hrvatsku na putu prema EU i tijekom euroatlanskih integracija.

Image
tenzije zbog embarga

Hrvatska osudila izjave Orbana o 'oduzetom moru', mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

Image
tenzije zbog embarga

Hrvatska osudila izjave Orbana o 'oduzetom moru', mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

"Ja se sjećam kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo”, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj Čavajde: "To nije nije političko, nego zdravstveno pitanje i malo mi je teže razumjeti ljude koji ulaze u detalje slučaja, a nisu zdravstvene struke. Oko njega je zasjedalo jedno povjerenstvo, ministar je također angažirao jedno ad hoc povjerenstvo sastavljeno od liječnika."

Nastavio je da je čuo da je odobrenje dala slovenska struka, a da su struka i hrvatski liječnici te da bi prepustio ovo pitanje njima. Upitan kako će Vlada riješiti pitanje zakona o pobačaju rekao je da tom pitanju ne može lakoknski pristupiti te je dodao je da je prošlo 27 godina otkako je ovo pitanje stiglo na Ustavni sud.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

O proslavi rođendana Tuđmana

Na pitanje novinara da dio obitelji Tuđman nije zadovoljan organizacijom proslave Tuđmanova rođendana, rekao je: "Pričekajte subotu i vidjet ćete. Ne želim ulaziti u obiteljske stvari ali siguran sam da sve što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos diljem Hrvatske

Strašni prizori: Pogledajte što je olujni vjetar učinio u Osijeku i Zagrebu. Rušio stabla, štandove, auta...

Više s weba