val poskupljenja

Skupo ćemo plaćati i povrće: 'Sjemenka paradajza bila je 70 lipa, sada je i do 1,20 kuna!'

6.5.2022. u 7:25/ Matija Mlinarić

Bilo u vrtovima, bilo na obiteljskim gospodarstvima, vrijeme je za sadnju povrća. Oni koji će ga kupovati, plaćat će ga 30 posto više nego lani

Na obiteljskom gospodarstvu Bobinac nedaleko od Bjelovara Ivan i njegova majka Lidija imaju pune ruke posla, jer vrijeme je sadnje - poriluka, salate, celera, paprike, pa i rajčice, povrća koje bi ove godine moglo biti skuplje nego ikad dosad.

"Sjemenka nekog paradajza je bila 70 lipa, sad je 1.05 - 1.20 kn. Jedna vrsta koju ja koristim je čak 2.68 kune dok je prošle godine bila malo ispod 2.00 kn. otišlo je dosta gore. Na količinu od 1000 komada to je jako puno", kaže Ivan Bobinac.

Stoga ni ne čudi da će rajčica, koja se inače prodavala na tržnicama po cijeni od 8 kuna po kilogramu, ove godine koštati 11 ili 12 kuna.

Što se tiče proizvodnje rajčica, prošla je godina bila najlošija u posljednjih 10 godina. Proizvedeno je 26 600 tona, dok je usporedbe radi, godinu ranije proizvedeno 40 000 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih se dana ne radi samo na velikim parcelama i u plastenicima, već i u malim obiteljskim vrtovima. Za građane koji su se tek upustili u povrtlarstvo, evo jednog savjeta - oprezno sa zalijevanjem.

"Zalijevanje mora biti s toplom vodom i kad je vrijeme hladno. Znači ujutro, a ne navečer zalijevat kad je temperatura vrela, kad su i zemlja i zrak vreli. Na to stavite hladnu vodu i biljka će propasti", rekla je Lidija Bobinac.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Image
o ne!

Toaletni papir poskupljuje do 30 posto. 'Ako se ovako nastavi čeka nas nestašica toaletnog papira i još veće cijene'

Image
o ne!

Toaletni papir poskupljuje do 30 posto. 'Ako se ovako nastavi čeka nas nestašica toaletnog papira i još veće cijene'

U uzgoju povrća puno će pomoći i folije. Spriječit će rast korova, ali i zadržati vlagu koja je biljci toliko potrebna. Folija zadržava vlagu. Ispod je ima. Ako tko nema mogućnosti zalijevanja, u toj foliji ima i vlage. Na umu treba imati i nametnike koji mogu pokvariti urod.

"Treba vodit brigu i o štetnicima. Puževi, rovci, žičnjak, di nema baš zaštite za to, a i malim korisnicima opće se ne isplati da kupe zaštitu jer onda već dolaze do cijene komplet gotov proizvoda", rekao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijena povrća samo će zbog ulaznih troškova biti 30 posto viša nego lani, tako da će i kupnja zdrave hrane uskoro biti novi udarac po džepu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije mu uspjelo

Prestao raditi, ali je zadržao službeni mobitel. Osudili 40-godišnjaka na zatvor

Više s weba