neki su već nezadovoljni

Zagrepčani prokomentirali novi sustav reciklaže u gradu. 'Sumanuto je da kupujemo vrećice'

1.9.2022. u 19:40/ Željka Miša

Za mjesec dana nitko u Zagrebu neće moći ubaciti ništa u kantu ili kontejner za miješani komunalni otpad koji se ne nalazi u posebnoj plavoj vrećici

Ovo su najskuplje vreće za smeće u državi. Rola od 10 komada košta 80 kuna. No ovo nisu obične vrećice. Kada ih Zagrepčani kupuju, zapravo na taj način plaćaju dio svog računa za otpad.

"Od prvog listopada prvi puta u povijesti građani će moći plaćati uslugu odvoza komunalnog otpada na način da više plaćaju ukoliko ne odvajaju", rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Odnosno, svi plaćaju fiksnih 45 kuna za koje će stizati uplatnice. A drugi, varijabilni dio, plaćat će kroz vrećice koje će kupovati u trgovinama. Pa će tako onaj tko kupuje najmanje vrećice plaćati 2 kune po komadu, odnosno 20 po paketu. Srednja veličina od 20 litara košta 4 kune po komadu, odnosno 40 po paketu. I najveća vrećica građane stoji 8, odnosno 80 kuna. Unatoč sloganu, mnogi građani još ne "kuže".

Image
jesenske promjene

Tomašević o novom sustavu odvoza otpada: 'Vrećica za komunalni otpad od 10 litara bit će dvije kune'

Image
jesenske promjene

Tomašević o novom sustavu odvoza otpada: 'Vrećica za komunalni otpad od 10 litara bit će dvije kune'

"Kad bi podijelili te vrećice bilo bi okej, kao i zadnja runda. Ovo sad da ljudi moraju kupovat da su vezani opet uz nekakav dodatni trošak to je sumanuto, smatra Zagrepčanin Sergej Marek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo prvi glas. A kaj da mislim? Tak i tak je sve puno... Ako ćemo morati kupovati ćemo", rekla je Zagrepčanka Ana Skledar.

A tko ubaci u krivu kantu ili u krivoj vrećici - slijedi kazna od 500 kuna! Ako se počinitelj ne pronađe, platit će svi. Iz Grada poručuju, naći će svakog počinitelja, pa makar kopali i po smeću. Naravno ne oni, već radnici Čistoće, komunalni i prometni redari.

Upravo se čita

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Djeca iz Klaićeve trebaju vašu pomoć: Omogućite im sigurniji i kvalitetniji boravak u bolnici

"Nije neuobičajena praksa u drugim europskim gradovima, koji imaju isti takav sustav, da se provjeri sadržaj u te vrećice. Pa se pronađe neki račun pa se naplati cijela kazna onome tko je to napravio. Isto tako, na javnim površinama ćemo koristiti i kamere koje postoje", objasnio je Tomašević.

Drugi korak u novom sustavu su - kante. One se moraju maknuti s ulica. U centru će se tako izgraditi stotinu ovakvih podzemnih spremnika koji bi trebali biti gotovi za godinu dana. No problem nastaje kada se odmakne od centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe kao što smo vidjeli koja dođe i istovari prikolicu šute u kontejner od drugih korisnika i onda to oni na kraju krajeva plate. Zato idu boksevi kao jedna druga mjera, ali zato pozivamo građane gdje god je fizički moguće da spremnike vrate unutar svojih nekretnina", rekao je voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga, Davor Vić.

No problem s boksevima je što bi ih trebali plaćati sami građani pa se mnogi bune - zašto su oni građani drugog reda, samo zato jer ne žive u centru.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pričali smo s bivšim senatorom Rickom Santorumom o tome što zamjera Trumpu i što radi u Hrvatskoj

Više s weba