panika u rusiji

Više od tisuću ozlijeđenih u kiši meteora!

Image
Foto: Ria

Broj ozlijeđenih u kiši meteorita u ruskoj Čeljabinskoj regiji porastao je do tisuću, priopćilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova.

15.2.2013. u 11:02/ RTL

Kiša meteorita u četvrtak se srušila na Rusiju, izazvavši pritom veliku paniku i evakuaciju dijela stanovništva. Do ovoga je došla nakon čak devet eksplozija meteora koji je bio težak 10 tona pri ulasku u atmosferu, rekli su u Ruske akademije znanosti.

Većina ozlijeđenih je registirana na području Čeljabinska, najgore pogođenoj ruskoj regiji. Broj porastao je do tisuću, priopćilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijeli su tamošnji mediji.

"Po posljednjim podacima, ozlijeđeno je oko tisuću ljudi, među kojima više od 200 djece", rekla je dužnosnica ministarstva. Dodala je da policija osigurava jezero Čebarkulj gdje je navodno pao meteorit.

Služba za medije administracije Čeljabinske regije ranije je priopćila da je 758 građana zatražilo liječničku pomoć nakon ozljeda zadobivenih u kiši meteorita, te da je od tog broja hospitalizirano 159 djece i 31 odrasli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim regije Čeljabinska, također su pogođene regije Sverdlovska i Tjumeni kao i sjeverni dio Kazahstana.

Image
Foto:
Image

Kiša meteora uzrokovana raspadom jednog meteora iznad Urala, popraćena jakim eksplozijama, raznijela je prozore na višim katovima mnogih zgrada i posijala paniku, a negdje su urušeni i oštećeni dijelovi zgrada. U jednoj srednjoj školi eksplozija je izazvala pucanje stakla, pri čemu je 20-tak djece lakše ozlijeđeno.

Upravo se čita

Image
NITKO KAO LUKA

Modrić predstavom protiv Belgije ušao u elitno društvo u kojem su samo još dva igrača na SP-u

Video-snimke koje su stanovnici tog područja stavili na internet pokazale su usijane meteore kako prolaze nebom na maloj visini, a putanja ukazuje na skorašnji sudar s tlom. Na jednoj videosnimci stanovnici promatraju isti fenomen iznad svoje zgrade dok odjekuju eksplozije.

"Meteor se raspao iznad Urala, djelomično sagorjevši u nižim slojevima atmosfere. Komadi meteora dosegli su Zemlju i pali u slabo nastanjene zone područja Čeljabinska", priopćila je lokalna podružnica ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti tvrde da je razina radijacije normalna te da se ne očekuje nova kiša meteora. Na tom području nalazi se priličan broj nuklearnih postrojenja.

Ruska agencija za atomsku energiju, Rosatom, izdala je priopćenje u kojemu navodi da njezina postrojenja diljem pogođenih regija normalno rade. Ministarstvo obrane također je priopćilo da njegovi objekti nisu oštećeni.

Pogođena područja prelijeću zrakoplovi u potrazi za mjestima udara, a na teren je poslano i 20.000 spasioca koji bi trebali pomoći stanovništu u pogođenoj regiji.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Matej Veličanstveni ponovo oduševio križevačku publiku

Više s weba