NAJAVIO SMJENE

Vlahušić: 'Neću dopustiti da me se izjednači s Ivom Sanaderom'

Image

Andro Vlahušić

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ponovno izabrani dubrovački gradonačelnik istaknuo je kako su pred njim dvije osobne bitke - jedna je 'proces' i borba protiv izjednačavanja s Ivom Sanaderom, a druga je za vraćanje dubrovačkih zidina Gradu Dubrovniku

23.3.2015. u 15:51/ RTL

Ponovno izabrani dubrovački gradonačelnik AndroVlahušić najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako će u sljedećih deset dana, nakon preuzimanja vlasti, provesti reformu gradske uprave te istaknuo kako su pred njim dvije osobne bitke, jedna je "proces" i borba protiv izjednačavanja s IvomSanaderom, a druga je za vraćanje dubrovačkih zidina Gradu Dubrovniku.

"Angažirao sam najbolje odvjetnike u zemlji. Tužit ću predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine DenisaOrlića za klevetu i poduzet ću sve pravne radnje kako me se ne bi izjednačilo s Ivom Sanaderom, što neki uporno pokušavaju", rekao je Vlahušić te dodao kako je njegov jedini grijeh u 'aferi Šipan' za koju je pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti, to što je vjerovao svom tadašnjem suradniku PeriVićanu. Vlahušić je na konferenciji u Dubrovniku ponovio kako je glavni razlog što je osuđen lažno svjedočenje Denisa Orlića.

"Nedopustivo je da jedna udruga upravlja javnim novcem, odnosno novcem od ulaznica za zidine i tom udrugom (DPDS-om) upravlja samo jedan čovjek iz svojih interesa. Nitko me neće zaustaviti osim dragoga Boga", rekao je Vlahušić i dodao da je u 'aferi Dubrovačke zidine', kako je nazvao tzv. aferu Šipan, "pošten, čist, uredan".

Vlahušić je na konferenciji za novinare sebe nazvao i 'specijalistom za pobjeđivanje HDZ-a', te ponovio kako izbori i kampanja za njega nikad nisu bili teži ni osobniji. Ustvrdio je i kako će nakon preuzimanja vlasti krenuti u novu sistematizaciju i smjene i imenovanja u gradskoj upravi.

"U najviše deset dana ću imenovati sve nove ljude, odnosno potvrditi neke stare. Sazvat ću skupštine svih trgovačkih društava i donijeti kadrovske odluke u svim društvima u kojima gradonačelnik ima ovlasti", rekao je Vlahušić te dodao kako će nova javna uprava biti sastavljena od sedam umjesto dosadašnjih deset upravnih odjela.

Dubrovački gradonačelnik je rekao i kako će uskoro početi s razgovorima s preostale tri političke grupacije u smislu što skorijeg sastavljanja Gradskog vijeća i usvajanja proračuna, a u slučaju da ponovno dođe do ne prihvaćanja proračuna za 2015. godinu, slijede novi izbori u Dubrovniku. "Izbori se ponavljaju, ali ovaj put samo za Gradsko vijeće sve dok se ne sastavi većina koja će prihvatiti proračun", rekao je Vlahušić te naglasio kako će Dubrovnik u tom razdoblju biti na "poluškrgama".

Na novinarski upit hoće li eventualno prepustiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća, koje čeka SDP-ovog MladenaGojuna, nekome iz redova oporbe u zamjenu za prihvaćanje proračuna, Vlahušić je odgovorio kako je "dosta reketa i ucjena u Dubrovniku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo pustiti mjesto predsjednika. Dosta je reketa i ucjena u Dubrovniku. Razgovora će biti, a za sve ključne političke odluke ćemo se eventualno konzultirati s ZoranomMilanovićem i VesnomPusić", rekao je Vlahušić.

Dubrovačko Gradsko vijeće čini deset vijećnika koalicije HNS-SDP-HSU, osam vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-AS-BUZ-HDS, četiri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora te tri vijećnika Liste Zajedno za Grad.

Inače, Andro Vlahušić u aferi Šipan pravomoćno je osuđen u prosincu 2014. godine na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, jer je od DPDS-a svojedobno tražio da na ime akontacije od prihoda od ulaznica na dubrovačke zidine isplati milijun kuna javnog novca tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
metoda krioterapije

U KBC-u Rijeka hladnim rukavicama i čarapama sprječavaju teške nuspojave kemoterapije: 'Prvi smo u Hrvatskoj'

Više s weba